Володимир Петрович Пилип’юк був мало не першим офіцером в підрозділі  пожежної охорони  ХАЕС. Молодий лейтенант не знав, що квітень-травень 1986 року стане визначальним в його долі. Вже в перші дні Чорнобильської трагедії він контролював виконання протипожежного режиму в районі 3-го та 4-го енергоблоків і входив до складу урядової комісії, яка перевіряла можливість пуску 3-го енергоблока. Понад 55 бер отримав тоді пожежний. Його професійну діяльність було відзначено знаком «Кращий працівник пожежної охорони МВС СРСР». А ще представлявся до ордена. Проте до нагородження справа не дійшла. 

Згодом професіонал чимало років віддав службі у ДПЧ-7, дослужився до підполковника і зрештою стояв біля витоків курсів з пожежної безпеки. В.Пилип’юк був першим в атомно-енергетичній галузі призначений на посаду інструктора з пожежної безпеки.

Нині Володимир Петрович у навчально-тренувальному центрі ХАЕС  викладає спецкурси з пожежної безпеки  для працівників, обов’язки яких пов’язані з технологічним процесом, а також  читає пожежно-технічний мінімум для персоналу, що виконує роботи підвищеної пожежної небезпеки. Для одних категорій працівників такі курси проводяться щорічно, для інших – раз у два-три роки. При цьому кожна особа, що перебуває на ХАЕС з екскурсією, а також відрядженні, проходить вступний інструктаж.

Зрозуміло, що Володимир Петрович, як мовиться, завжди в темі, досконало знає предмет і доступно розповідає про складові пожежної безпеки.

Нещодавно на адресу фахівця надійшло повідомлення, що, враховуючи попередні заслуги, плідну роботу по навчанню персоналу протипожежній справі, Володимиру Петровичу Пилип’юку, офіцеру у відставці, присвоєне чергове звання полковника МВС.

Віктор Павлов