Нетішинська комплексна дитячо-юнацька спортивна школа профспілкового комітету Хмельницької АЕС вже не перший рік в числі кращих закладів такого типу не лише в регіоні, але й в Україні. Насамперед це заслуга тренерського колективу і серйозного ставлення до розвитку дитячого спорту з боку керівництва станції, профспілкого комітету ХАЕС, владних структур міста.

Колективу  КДЮСШа  надано можливість використовувати спортивні споруди ВП ХАЕС: зо­крема палац спорту, плавальний басейн, стадіон. Спортсменів підтримують у прагненні показати якомога кращі результати. А вони з свого боку гідно представляють колектив атомників, Нетішин на змаганнях  найвищого рівня. Днями директор школи Валерій Леонідович Кравчук (на знімку) перебував у Хмельницькому на обласній колегії з фізкультури і спорту, де й було  прийнято рішення  про   від­значення  Нетішинської КДЮСШа кубком,  як  кращий  колектив  такого  типу  Хмельниччини за підсумками 2007 року.

В Нетішинській КДЮСШ діють відділення з боксу, боротьби самбо, волейболу, гандболу, дзюдо, кікбоксингу, легкої атлетики, плавання, фехтування, футболу і художньої гімнастики.

Кожен мікроколектив має свої здобутки і гармонічно доповнює веселку спортивного життя, яке вирує з ранку до вечора, збагачує палітру емоцій і радості, на яку багатий спорт.

Цього року ми очікуємо, що Нетішин  делегуватиме  двох представниць на Олімпіаду в Пекіні. Треба лише дочекатись результатів ви­ступу Ольги Жовнір та Галини Пундик на чемпіонаті Європи з фехтування, який  пройде  в  перших числах липня в Києві. Поки що обидві спортсменки в  основному складі фехтувальної  дружини, що  виборола олімпійську ліцензію.

На базі Нетішинської КДЮСШа діє своєрідна школа Штурбабіних, яка підготувала плеяду видатних спортсменів. 2007 року  призерами чемпіонатів, першостей світу та Європи  стали  Дмитро  Пундик, Ольга Жовнір, Євген  Аулов, Олег Штурбабін,  Дмитро Бойко та Галина Пундик. На чемпіонатах та першостях України  відзначились Ольга Жовнір, Ірина Кравчук, Аліна Комащук, Євген Аулов, Станіслав Конопацький,  Ірина Кравчук, Наталія Махмет,  Олександр Торчук, Олег Штурбабін, Дмитро Бойко і Галина  Пундик. Одинадцять фехтувальників школи увійшли до складу збірної України з фехтування. У збіглому  році майстрами спорту України стали два вихованці відділення, підготовлено два кандидати в майстри спорту і 12 спортсменів масових розрядів.

Цього рокук відзначається сімдесятиріччя боротьби самбо. Один з наймолодших видів боротьби, який претендує на потрапляння в олім­пійську програму, у місті має багато прихильників.  На відділенні  боротьби самбо та дзюдо КДЮСШа працюють 5 тренерів, серед яких за­служений тренер України, заслужений майстер спорту України та два  майстри спорту України міжнародного класу. Діють  9 груп початкової підготовки, чотири навчально-тренувальні та група спортивного удосконалення. Майже двісті учнів охоплено навчальним процесом. На чолі цієї підготовки заслужений тренер України Геннадій Васильович Горохов, який вивів у майстри десяток спортсменів. Вищими досягненнями борців 2007 року були наступні: Дмитро Бабійчук та Іван Васильчук стали бронзовими  призерами чемпіонату Європи, переможцями етапу Кубка світу у Мілані.  Юрій Пилипчук став чемпіоном України з бойового самбо та  бронзовим  призером чемпіонату України в цій же дисципліні.  Брати Володимир та Віталій Гонгало  пробились в число призерів Перших Євразійських ігор.  Призерами першостей України були Віктор Мельник та Антон Вагнер.  За рік підготовлено 10 кандидатів у майстри  спорту, 8 першорозрядників, 86 спортсменів масових розрядів. Три спортсмени - Дмитро Бабійчук, Іван Васильчук і Руслан Задворний увійшли до складу збірної команди України, а Юрій Пилипчук є кандидатом до основного складу команди.

 Бокс в числі пошанованих напрямків спорту в місті. Опікуються відділенням  боксу  2  тренери, один з них  є майстром  спорту України. На відділенні створено 3 групи початкової підготовки, одна навчально-тренувальна група та група спортивного  удосконалення. 

В  секціїзаймаються 66 осіб. За рік підготовлено З кандидати у майстри спорту,  2 першорозрядники, 31 спортсмен масових розрядів. Світлана Холшевник стала срібною призеркою чемпіонату України, Марія Юрлова – бронзовим  призером Кубка України.  Призерами та переможцями першостей України та ЦР ФСТ «Україна» 2007 року були  Денис Ящук, Максим Верьовка, Богдан Діткун, Сергій Генджоян, Андрій Панасюк, Олег Артемчук, Роман Маліновський. Відділення підтримує тісний  зв’язок з навчальними закладами спортивного профілю, такими як Львівське державне училище олімпійського резерву, Броварське та Донецьке вищі училища фізичної культури.

Зовсім  новий  для міста вид єдиноборств, але який має чимало прихильників – кікбоксинг.

Спортсмени відділення постійно беруть участь у першостях області та України.  2007 року Дмитро Шусть, Поліна Бонахова, Євген Галазика були переможцями та призерами чемпіонату України з кікбоксингу серед юнаків, Марина Бацман -переможницею Кубка України серед дорослих, Максим Павлюк - бронзовим призером Кубка України серед юніорів. Тренери-викладачі Марина Бацман та Наталя Дядюк є діючими спортсменками. Так М.Бацман  одержала перемогу в чемпіонаті України (ушу) та зайняла V місце в чемпіонаті світу (ушу); Н.Дядюк виборола срібну нагороду чемпіонату України з ушу. За рік підготовлено 14 спортсменів масових розрядів.

Легка атлетика переживає нелегкі часи. У певних дисциплінах українські спортсмени не завойовували медалі по десятку років. І цей занепад можна перемогти лише наполегливою цілеспрямованою роботою. В Нетішині намітилась тенденція  до  покращення стану в легкоатлетичній  царині.

Нині біговими видами  займається понад  50 учнів. Спортсмени відділення Руслана Гончарук, Вікторія Ткачук, Яна Пятковська, Ольга Коробчук та  Ярослава Лишень  ставали призерами та учасниками першостей області і України серед ДЮСШа. Підготовлено  першорозрядника та  39 спортсменів масових розрядів. Підтримується зв’язок з навчальними закладами спортивного профілю, зокрема Київським обласним спортивним інтернатом, Костопільським обласним ліцеєм спортивного профілю.

До наймасовіших видів спорту, який культивується на базі КДЮСШа ППО ХАЕС, належить плавання. Тут займаються понад 250 учнів, якими опікуються п’ять тренерів, один з яких майстер спорту. Зрештою масовість  стала переростати у якість і вихованка КДЮСШа Олександра Поночевна  стала чемпіонкою України. Іванна Ткачук, Дмитро Канюка, Олег Веселов, Олександра  Поночевна  входили в число учасників  та  призерів першості України серед ДЮСШ.

На відділенні волейболу працює 2 тренери. Під їх керівництвом займається 114 учнів. Вони об’єднані в чотири спортивно-оздоровчі та початкові групи, три навчально-тренувальні групи. За рік підготовлено 3 спортсмени першого розряду, 24 спортсмени масових розрядів. Вихованці відділення навчаються в Київському спортивному ліцеї-інтернаті та грають в командах Вищої ліги України, зокрема «Будівельник - Динамо - Буковина», «Локомотив-2», «Аеропорт Бориспіль».

Командний дух перевіряється і в такій ігровій дисципліні, як гандбол. Під керівництвом тренера вищої категорії Олега Галустовича Каспарова команда «Енергетик -НАЕК» бере участь у вищій лізі чемпіонату України з гандболу. 2007 року команда  посіла 5 місце та в III Літніх  спортивних  іграх України увійшла до шістки кращих.

За рік підготовлено 14 кандидатів в майстри спорту України, на відділенні створено 2 групи початкової підготовки та група вищої спортивної майстерності.

З метою пропаганди фізичної культури і спорту та здорового способу життя Нетішинська КДЮСШ постійно підтримує дружні стосунки із загальноосвітніми школами міста, надає практичну та методичну допомогу під час проведення шкільних змагань з різних видів спорту. Школа плідно співпрацює з позашкільними закладами міста.

Саме масовість і досягнення високих  спортивних  результатів роблять колектив КДЮСШа флагманом  серед  подібних закладів області та України.

Віктор  Гусаров

липень 2008