ПравофланговI спорту

Відоме гасло, що праця і спорт поруч ідуть в Нетішині знаходить своє підтвердження. Принаймні в колективі Хмельницької АЕС чимало пра­цівників, які крім звання майстра дільниці зварювання, турбінного цеху чи іншого підрозділу подекуди носять звання майстра спорту. Цьогорічні перемоги у Спартакіаді Атомпрофспілки та друга позиція представників станції у спартакіаді ФСТ «Україна» - справедливе тому підтвердження. На базі спорткомплексу та УТЦ, в клубі «Пульсар», що створений за особистої ініціативи начальника ЕРП майстра спорту Михайла Ковальчука, займаються сотні працівників станції та їх діти. Саме з юних років закладаються основи перемог. І сприяє їм дитячо-юнацька спортивна школа профспілкового комітету  ХАЕС, що відзначає 20-річчя. Її нинішній директор  Валерій Леонідович Кравчук представив нам розгорнуту розповідь про колектив та здобутки вихованців.

- Дитячо-юнацька спортивна школа існує в Нетішині з 1986 року. Юридично школа створена на базі спортивних споруд Хмельницької АЕС. Рішення про створення ДЮСШ прийняте Президією Хмельницької облради профспілок 17 грудня 1985 року. 1 червня 2003 року школа реорганізована у комплексну дитячо-юнацьку спортивну школу.

В Нетішинській КДЮСШ діють 11 відділень  з наступних видів спорту: бокс, боротьба  самбо  і  дзюдо, волейбол, гандбол, кікбоксінг, легка  атлетика,  пауер­ліфтинг,  плавання,  фехтування,  футбол, художня гімнастика.

Опікуються майже тисячою (кожен четвертий школяр!)  активними спортсменами школи  25 тренерів-викладачів. Про кожного можна розповідати окремо, адже вони є славою не лише міста, але й республіки.

Насамперед слід сказати про  заслужених тренерів України  Г.В. Горохова (боротьба самбо) та  С.О. Рижука (пауерліфтинг),  вихованці  яких  є постійними учасниками Європейських та світових першо­стей. Зокрема пауерліф­тингери Олександр Кучер та Аркадій Бухтійчук привезли з чемпіонату світу відповідно золоту та срібну медалі, а Дмитро Бабійчук та Іван Васильчик з аналогіч­ного турніру самбістів срібні.

Наявність кваліфікованих кадрів дає змогу поєднувати у школі розвиток масового спорту і спорту вищих досягнень. За час існування ДЮСШ підготовлено 34 майстри спорту України, 9 майстрів спорту міжнародного класу, 5 заслужених майстрів спорту. Як правило 10-12 учнів школи є членами збірних команд України з боротьби самбо, фехтування, пауерліфтингу. Вихованці школи брали участь та стали переможцями і призерами у чем­піонатах, кубках та  першостях Європи і світу, у престижних міжнародних змаганнях (Олег Штурбабін, Дмитро Бойко, Галина Пундик, Олександр Торчук /фехтування/, Дмитро Бабійчук, Руслан Задворний, Юрій Пилипчук, Ігор Музика, Андрій Ломаєв, Олексій Бачук, Іван Васильчук /боротьба самбо, дзюдо/, Олександр Кутчер, Оксана та Олена Дмитрук,  Микола Олійник (пауерліфтинг).      

Ці досягнення -  результат насамперед роботи тренерського складу, але запорукою цих перемог є також увага, яку приділяють адмі­ністрація Хмельницької АЕС (генеральний директору М.С.Панащенко) та профспілковий комітет (голова ПК М.В.Гук).

2006 року вихованці КДЮСШ взяли участь більше ніж у ста міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних змаганнях.

Наймасовіша секція при КДЮСШа - відділення боротьби самбо та дзюдо, яку створено 1987 року. Нині тут  4 тренери, з яких два  майстри спорту та один заслужений майстер спорту України. Створено дві групи спортивного удосконалення та 11 навчальних груп. Відвідують відділення близько 300 учнів. За цей період спортсмени-самбісти ставали  призерами першостей, чемпіонатів світу та Європи з боротьби самбо та дзюдо. Руслан Задвориний та Юрій Пилипчик удостоєні звання «Заслужений майстер спорту України». Андрій Соколовський, Олександр Бойко, Олександр Нікішов, Олександр Брус, брати Тимофій та Іван Гаркушини, Олександр Сидор, Олександр Остапчук, Сергій Яцков, Руслан Левик, Віктор Мельник, Володимир Данилюк, Володимир Яблонський, Олександр Стирник та деякі інші стали призерами та переможцями кубків та першостей України. За 2005 рік підготовлено одного майстра спорту міжнародного класу, двох майстрів спорту України, чотири спортсмени увійшли до складу збірної команди України. На базі відділення регулярно проводяться відкриті першості школи, міські та обласні змагання.

  У відділенні фехтування (створене  1994 року) працюють два тренери, один з яких є майстром спорту України з фехтування. Відділення має групу спортивного вдосконалення та три навчально-тренувальні групи. У збіглому році вищими досягненнями фехтувальників стали: срібло та бронза на першості світу та Європи у Дмитра Бойка, бронза чемпіонату світу та перемога на етапі Кубку світу Олега Штурбабіна, срібло першості світу Галини Пундик, перемоги та призові місця на чемпіонаті України Ірини Кравчук, Ольги Жовнір, Дмитра Пундика, Аліни Комащук, Євгена Аулова. У 2006 році підготовлено два кандидати в майстри спорту України, 4 першорозрядники та 20 спортсменів масових розрядів. Проведено 3 відкритих першості КДЮСШ, дві з яких включені до Календарного плану Федерації фехтування України.

Заслужений тренер України Сергій Олексійович Рижук очолює секцію пауерліфтингу. Під його опікою три члени збірної команди України. Вищими досягненнями Олени Дмитрук, Тетяни Скрипки, Аркадія Бухтійчука є звання чемпіонів та призерів чемпіонатів та першостей України, чемпіонів та призерів чемпіонату Європи, світу. Всі вони є неодноразовими рекордсменами України в різних видах вправ пауерліфтингу. Ще один вихованець тренера Олександр Кутчер є найсильнішою людиною світу у своїй ваговій категорії.

Футбол - найулюбленіша гра мільйонів. Саме тому при КДЮСШ в 2003 році відновлено відділення шкіряного м’яча. Нині в секції працює 3 тренери. Під їх керівництвом займається 120 учнів. Створено 9 навчальних груп. 2005 року юні футболісти стали переможцями першості області та Кубку області з міні-футболу,  учасниками юнацької першості України. У 2006 році команда юнаків «Енергетик-94» посіла перше місце у Всеукраїнських  змаганнях на призи клубу «Шкіряний м’яч», була учасником неофіційного чемпіонату світу серед юних футболістів. Підготовлено майже 30 спортсменів масових розрядів. Постійно підтримується зв’язок з командами майстрів з футболу. Проведено 3 всеукраїнських турніри на місці і велика кількість матчевих зустрічей.

Відділення легкої атлетики існує в ДЮСШ від початку її створення. Зараз ним опікуються три тренери. Створено 7 навчальних груп, у яких займається 74 учні. Спортсмени відділення  брали участь у першостях області та України серед школярів, першостях України серед профспілок. Протягом року постійно проводяться відкриті першості школи та міста з запрошенням команд з сусідніх областей. Підготовлено за 2005 рік 35 спортсменів масових розрядів, три кандидати в майстри спорту України, один першорозрядник, шість другорозрядників. Кращі вихованці останніх років - Сергій Ліщук, Сергій Сміщук, Інна Комнацька, Ольга Каширіна, Оксана Цимбота, Ігор Лукащук, Олена Форсюк та інші.

В 2003 році відновлено відділення плавання. Чотири тренери, один з яких майстер спорту, тренують майже  200 плавців. У 2005 році виховано одного кандидата в майстри спорту, одного першорозрядника, 15 спортсменів масових розрядів. Вихованці  відділення ставали не­одноразовими призерами та переможцями чемпіонату Хмельницької області, першості України серед профспілок та ряду всеукраїнських змагань. Це зокрема Роман Карташев, Тарас Сиваківський, Ернест Митько, Марк Калінський, Олена Чернишова, Іванна Ткачук, Олександра Поночевна та інші. Проведено 2 відкритих першості КДЮСШ.

Напевно найпластичніший вид спорту – художня гімнастика. Тренер Віра  Федорівна  Кувшинова опі­кується  45  дівчатками,  які досягли  непоганих  результатів,  виконавши 21 масовий та один перший розряд. Серед кращих вихованок останніх років   Анастасія  Поліщук та  Ірина Погонець.

До наймужнішіх видів двоєборств можна віднести бокс. Секцію боксу очолює  тренер  вищої   категорії Анатолій  Прокопович  Грушин.  Під  його  началом 70  спортсменів. У 2006 році підготовлено   кандидата в майстри  спорту,  трьох  спорт­­сменів І розряду, 25 розрядників.

Кращі спортсмени відділення боксу  - призери першостей України та першостей України серед профспілок Сергій Іскрюк, Мехман Ассайдулаєв, Олег Сягровець, Олег Петрук, Дмитро Каражія, Артем Фатуєв, Максим Верьовка, Ігор Каражія, Денис Ящук, Іван Балачук, Діткун Богдан, Холшевник Світлана, Марчук Олег, Поліщук Олег.

Відділення волейболу очолює тренер першої категорії Василь Валентинович Мазуров. 120 учнів, серед яких   30 спортсменів масових розрядів, виступають нині в командах України різного рівня, частина з них навчається в Київському спортивному ліцеї-інтернаті.

Лише рік при КДЮСШа діє відділення гандболу. Група вищої спортивної майстерності відділення є основою команди вищої ліги «Енергетик», яка  посіла в сезоні 2005/2006  сьоме  місце. Очолює відділення тренер вищої категорії Олег Галустович Каспаров.

Відділення кікбоксингу створене при КДЮСШ  2004 року. З спортсменами працюють два тренери, один з них майстер спорту України. Відкрито 6 навчальних груп, в яких займається 86 осіб. За згаданий період вихованці тренерів відділення досягли певних висот: Юрій Дмитрук став переможцем першості України, а призерами цих же змагань стали Наталія В’юн, Ірина Рябко, Марина Ковальчук. Серед кращих спортсменів відділення  Телман Халілов, Наталя Плазій, Марія Юрлова. Тренери Наталя Дядюк та Марина Бацман також є діючими спортсменами. В 2005 році Наталя стала призеркою чемпіонату України з боксу, виконавши тим самим норматив майстра спорту України. А на чемпіонаті Європи Марина Бацман  виборола срібну медаль.

За підсумками 2005 року Нетішинська КДЮСШ у VIII-й Юнацькій Олімпіаді фізкультурних організацій Атомпрофспілки посіла друге місце. В аналогічних змаганнях сезону 2006 року ми переможці.

Записав Віктор Гусаров

грудень 2006