Поява художньої школи в місті пов'язана з побажанням жителів міста та клопотанням депутата міськради А.Я.Сиваківського перед Славутським районним відділом культури про створення у Нетішині такого закладу. Виконком Славутської міськради рішенням від 22.06.1989 року №173 це прохання задовільнив. Тимчасово виконуючим обов'язки 2.10.1989 р. призначено Наталію Андріївну Литвинко, а вже 12 листопада до обов'язків приступає Сергій Миколайович Форсюк. Штатний склад школи: директор, два педагоги, 60 учнів.  Приміщення під художню школу виділено директором СПТУ Віктором В'ячеславовичем Островським.

Заняття розпочались 10 жовтня 1989 року. Почалось формування матеріальної бази. А в квітні 1990 року - перша звітна виставка перед мешканцями Нетішина.  Започатковано проведення виставок учнівських робіт у загальноосвітніх школах з метою залучення обдарованих дітей до малювання. У 1990-91 учбовому році контингент школи складається з 70 учнів.В штаті 4 викладачі. Цього року проведено звітну виставку учнів перед жителями міста. Взяли участь в обласній виставці. У травні ряд робіт представлено на Республіканській виставці робіт учнів дитячих художніх шкіл. В плані відродження національної культури в школі проведені вечори, присвячені творчості визначних українських художників О.Новаківського, І.Труша, І.Іжакевича. Наступного учбового року кількість учнів зростає до 80. Викладацький штат - 5 педагогів. Крім виставки робіт учнів проведено персональну виставку випускника школи Юрія Шаркевича. Перші випускники отримали свідоцтва про закінчення школи.  У 1992-93 навчальному році кількість учнів зростає до 90 . В штаті 6 викладачів. В травні 1993 року відкрито відділення художніх промислів та ремесел з класами художньої вишивки та лозоплетення. Проведено 5 виставок. Понад 75 відсотків учнів навчається на 4 та 5.  Шістнадцять учнів закінчили рік на одні п'ятірки. Дев'ять учнів вступили на навчання у Київську заочну художню школу, ряд випускників стали студентами Київського та Грицівського художніх технікумів. Зріс фаховий рівень викладачів школи, серед яких Л.О.Мручак, Н.А.Летвинко.

На шість штатних викладачів у 1993-94 навчальному році приходиться 110 учнів. Наступного року викладачів вже вісім і 120 учнів. Зростає контингент, а матеріальна та навчальна база залишаються вкрай обмеженими.  Не зважаючи на це,  до учнів школи приходять перші успіхи. Троє випускників цього року вступають до Київської художньої школи, Ала Блінова навчається у Полонському навчально-виховному закладі (спеціальність: художник-живописець по фарфору та фаянсу). Після закінчення Костромського художнього інституту до обов'язків викладача приступає випускниця школи Тетяна Георгіївна Аракелова. Того ж року випускники школи вступили до різних учбових закладів: Олександр Патраш став студентом Міжнародного коледжу мистецтва (м.Київ), Алла Літінхай опановує професію художника-модельєра у Калінінському технікумі, викладачем - мистецтвознавцем стане студентка Рівненського інституту слов'янознавства Марія Криворучко. Непогано розпочав вою роботу відділ художніх промислів та ремесел, до якого увійшли клас художньої вишивки та лозоплетення під керівництвом Любові Сергіївни Черниш та Олени Миколаївни Данилецької і клас скульптури (викладач Лариса Олександрівна Мручак). У 1995-1997 роках колектив приклав багато зусиль, щоб піднести рівень майстерності учнів і викладачів. Проводиться ряд виставок, зокрема до Дня міста, звітна виставка перед мешканцями міста, участь у конкурсі “Ми та атомна енергетика”. Призером останньої стала Світлана Мартиніва. При підбитті підсумків роботи 33 учнів були відзначені грамотами та дипломами. Відкрито підготовчу  госпрозрахункову групу з тридцяти учнів.

19 липня 1997 року можна вважати другим днем народження закладу. Рішенням міського виконавчого комітету виділяється приміщення під класи художньої школи у будівлі дитячого садка №1. Здійснено ремонт та певне перепланування, яке проведено за участю працівників будівельного управління №3. У вересні розпочались заняття. Вони приносять плідні наслідки.Роботи  Світлани Бондарук (скульптура), Олександра Зайцева (лозоплетення), Олесі Куртяк (вишивка) відзначаються під час “Дня міста”, Олени Загрудницької, Іри Маслянчук, Андрія Смолійчука, Роксолани Дяденко, Олександра Харлаша, Дениса Шентяпіна у виставці-конкурсі “Ми та атомна енергетика”. З поміж 300 робіт учнів художніх шкіл області була відзначена робота учениці Нетішинської художньої школи Наталії Андрощук (кераміка)- “За мотивами народних казок.”

У художній школі відкрито виставочний зал, у якому постійно виставляються роботи майстрів пензля. Зокрема презентувались роботи місцевого художника Михайла Георгієвича Якубовського, землячки Лідії Іванівни Спаської. Проводиться обмін виставками між Рівненькою та Шепетівською художніми  школами, Грицівським художнім технікумом.

У травні відбувся 5-й випуск. 35 вихованців отримали свідоцтва про набуту майстерність у таких жанрах, як графіка, живопис, вишиванка, лозоплетення. Багато енергії і сил вклали у їх творче зростання викладачі художньо-графічного відділення В.В.Мельникович, А.М.Макарик, В.М.Форсюк, відділу художніх промислів та ремесел Н.М.Венгерець, А.О.Мручак, О.М.Данелицька.

Як і у 1997-й рік,  у 1998-му в школі навчались 130 учнів. Основні предмети: малюнок, живопис, композиція вивчались в усіх класах. Це базові предмети. У  виграші виявляються ті, хто займається на відділенні художніх промислів та ремесел, адже певною мірою набуває спеціальності. У класах лозоплетення, вишивки, крою та шиття діти власними руками виготовляють добротні речі. Відділення декоративно-вжиткового мистецтва існує п’ять років, а учні вже мають неабиякі здобутки. Зокрема на  обласній виставці згаданого профілю з поміж 300 робіт визначено виріб нетішинця Діми Шентяпіна дипломом третього ступеня. На обласному молодіжному фестивалі традиційних художніх промислів відзначено вихованців школи Світлану Бондарук, Сергія Сопрука, Ганну Веретеннник, Ольгу Вадець. У традиційному конкурсі: ”Ми живемо у місті енергетиків” призерами були Тетяна Максимчук, Юлія Степанішина, Роксолана Дьяденко, Христина Дика, Тетяна Кравчук.

 Заняття з учнями проводять досвідчені педагоги. За підсумками обласного конкурсу Почесними грамотами обласного Управління культури 1997  року були відзначені Вікторія Володимирівна Мельникович та Віктор Миколайович Форсюк. Того ж  року у обласному конкурсі  жінок-художниць В.В.Мельникович та А.М.Макарик отримали призи. Багато зусиль прикладають викладачі Олена Миколаївна Данелицька (клас лозоплетення) та Наталія Миколаївна Венгерець (клас вишивки).  У виставочному залі художньої школи демонструвалась виставка фоторобіт члена Спілки журналістів України Валерія Івановича Валуєва. Виставляв роботи член Спілки художників та Спілки журналістів України, голова Хмельницького відділення Спілки художників України Яков Мар’янович Павлович.

У  конкурсі на кращий малюнок на тему “Ядерна енергетика і ми”, що традиційно проводиться Інформцентром ХАЕС, вихованці школи отримали у 2000 році всі головні призи. Роботи юних художників виставлялись також у Острожському університеті, в Донецьку, Хмельницькому. Багатьом сподобалися роботи Іри Шишук, Андрія Смолійчука, Юлії Білянської, Діни Христюк, Надії Бойко, Наталії Федорчук. Нетішинська художня школа чи не єдина в області, яка плідно розвиває в учбовому процесі напрямки народних промислів, а саме лозоплетення, вишивку. Крім  стандартного набору прийомів і навичок живопису та графіки,  учні навчаються прикладним видам мистецтва, спроможні самостійно прикрасити оселю гарною серветкою, виготовити корзину з лози тощо.

У 1999 році школу закінчили 24 учні,  з поміж яких 16 відмінників. Глядачам на випускному вечері демонструвались роботи високого гатунку випускників художньо-графічного відділення Наталії Андрощук, Юлії Степанішиної, Тараса Поліщука, Артура Мороза та інших. Виставки учнів школи демонструвались на мистецьких фестивалях у Києві та Донецьку, Хмельницькому і Острозі.

Четверо випускників  вступили до вищих та спеціальних учбових закладів: В.Білоус, О.Іванова, Н.Цапушева, О.Брень. Найгучніші результати приходяться на 1999-2000 роки: юні нетішинські обдарування виходять на міжнародну арену. На виставці “Малий Вітолский монмартр”, що у Македонії, демонструвався твір юної художниці Анастасії Стелько, вихованки   викладача Али Миколаївни Хмурківської. З поміж 1710 робіт, надісланих Україною на конкурс, відібрано компетентним журі лише 138. Українці здобули 29 нагород. Серед відзначених представники таких знаних культурних центрів, як Харків, Запоріжжя, Одеса.  Поява Нетішина у такому сузір`ї –показник зростання майстерності учнів та педагогів.Це друге міжнарожне визнання здобутків молодого колективу Нетішинської дитячої художньої школи. На початку року з Ісламської Республіки Іран надійшов диплом та срібна медаль, яких удостоїлась на Першій міжнародній виставці-конкурсі дитячої творчості  та юнацького малюнка Оксана Іванова. Педагоги школи Алла Миколаївна Макарик та Лариса Олександрівна Мручак вклали у здібну ученицю частку душі, власне бачення справи, багатство світової мистецької спадщини. Як наслідок- Оксана продовжує  удосконалюватись на факультеті художнього ткацтва Косівського художнього інституту декоративно-прикладного мистецтва. 2000 року директору художньої школи депутату міськради, члену Спілки журналістів України Сергію Миколайовичу Форсюку вручено  Почесну грамоту міськвиконкому за вагомий внесок у естетичне виховання підростаючого покоління.

З 2002 року  художню школу очолює великий ентузіаст Валерій Володимирович Походорнько.  Відбулись зміни як у навчальному процесі, так і у естетичному оформленні приміщень. Без перебільшень, сьогодні це найкраща школа на Хмельниччині. З 2004 року школа перейшла на 7-річний термін навчання. Тут проводяться майстер-класи, у яких беруть участь 18 членів Національної спілки художників України. Персональну виставку здійснила викладач школи Алла Макарик. На виставці конкурсі мистецьких робіт у Хмельницькому 2004 року представлено 41 роботу викладачів закладу. В школі діють три відділи: художньо-графічний, декоративно-ужитковий та „Дизайну одягу”.  Школа має власний гімн (слова Н.Кухоцької, музика О.Кацан).

Відродження національно-культурних традицій засобами образотворчого мистецтва є основним принципом роботи колективу, який нараховує 26 чол., з них педагогічних працівників −21, з повною вищою освітою − 7, з базовою вищою освітою −11.

Навчально-виховний процес забезпечує роботу трьох відділів: художньо-графічного,  декоративно-вжиткового та «Дизайн одягу». Нетішинська дитяча художня школа єдина в області, де широкого розвитку набуло декоративно-вжиткове мистецтво, зокрема лозоплетіння та ткацтво, впровадження нової техніки виконання - поєднання декоративного розпису з об'ємною скульптурою.

У школі навчається 300 учнів. У 2005 році заклад отримав вищу атестаційну категорію. Учні школи - активні учасники та переможці різноманітних виставок, конкурсів усіх рівнів.

Художня школа надає державні гарантії естетичного виховання через доступність до надбань вітчизняної і світової культури, готує підґрунтя для занять художньою творчістю, а для найбільш обдарованих учнів - до вибору професії у галузі культури та мистецтва.

Віктор Гусаров