Технічна бібліотека, що діє в навчально-тренувальному центрі ХАЕС, відрізняється від традиційних тим, що тут не представлено зібрань класиків світової літератури. Але її користь визначається наявністю великої кількості книг, документів на технічну тематику, без яких практично неможливо організувати навчання та підготовку персоналу електростанції.

- На сьогодні фонд нашої бібліотеки, - розповідає заступник начальника навчально-тренувального центру Б.Н.Діордієв, - складає 12 тисяч примірників. Це в основному довідники, посібники з точних наук, на основі яких організовані технологічні процеси для виробництва електроенергії. Є велика добірка навчально-методичних матеріалів. Послугами технічної бібліотеки користуються  більше  двох  тисяч абонентів,  серед  яких  не  тільки  праців­ники ХАЕС,  а  й студенти технічних вузів.

Під час відвідин технічної бібліотеки випала нагода поспілкуватись з одним із відвідувачів. Олександр Шелест (на знімку) цьогоріч закінчив університет і проходить стажування в навчально-тренувальному центрі на робоче місце оператора шостої групи реакторного центру.

- Як  допомагає  технічна  бібліотека у підвищенні кваліфікації? - цікавлюсь у  Олександра Васильовича.

 - Під час підготовки до складання іспитів в університеті я постійно користувався послугами технічної бібліотеки, бо спеціалізовану літературу дуже важко знайти в книгарнях. Тепер знову доводиться перечитувати багато посібників з управління обладнанням реакторного відділення, а також навчально-методичну літературу. Мені приємно, що все необхідне я можу знайти на місці.

Технічною бібліотекою опікується колектив групи технічної інформації  відділу навчально-методичного забезпечення, який очолює В.В.Казкевич. Його працівники Т.І.Горохольська,   І.І.Шумик,    М.В.Качурець  проводять  роботу  із  по­-стій­ними відвідувачами, впорядковують технічний архів.

Крім технічної літератури у біблі­отеці широко представлені періодичні видання – газети, журнали. За словами Б.Н.Діордієва, цогоріч на придбання літератури ХАЕС виділила 88 тисяч гривень, а на передплату кореспонденції – 30 тисяч.

Олександр Шустерук

вересень 2007