Вміння домовлятися, як показує життя, складна наука. І не менш важлива, як вміння управляти чи писати закони. На жаль, найменше опанована. Безрезультатні коаліційні переговори учасників помаранчевої команди, що почалися невдовзі після виборів і увесь цей час тримали Україну і світ в невизначеності й напрузі, яскравий тому приклад.

Громада втомилася розчаровуватися і болісно переживати чвари керманичів різних рівнів. Люди хочуть комфортно почуватися в державі, місті, селі, трудовому колективі і не бути втягнутими в конфлікти та інтриги. Нетішинці в цьому сенсі не виняток, не виняток атомники. Колектив, який по праву­ вважається в місті авангардним у добрих починаннях, останнім часом став об’єктом постійних звинувачень в публікаціях місцевих засобів масової інформації. Читачам намагаються втлумачити, що ХАЕС повністю відмежувалася від проблем міста, не виявляючи найменшого бажан­ня до співпраці.

Почнемо з того, що на співпрацю ми просто приречені, як того вимагають українські закони. І будувати свою діяльність зобов’язані в правовому полі, відповідно до свого статусу. У Хмельницької АЕС він чіткий і однозначний – державне­ підприємство. Його доходи не безмежні, його витрати регламентовані і контрольовані. Так, на фоні багатьох збанкрутілих і зупинених підприємств, злиденних сільгоспоб’єднань станція виглядає справжнім багатієм.  Але її доходи не втаємничені перед державою і належним чином нею оподаткову­ються. Свої податкові зобов’язання ХАЕС виконує справно, не залишаючи знекровленими бюджети, в тому числі місцевий. Не секрет, що наші платежі і податки є основним джерелом доходів бюджету міста. Так, у 2004 році Нетішин отримав від ХАЕС 17 мільйонів 890 тисяч гривень - загальна сума платежів, у 2005 – 19 мільйонів 811 тисяч, а за п’ять місяців поточного року ця сума склала 10 мільйонів 282 тисячі гривень. Прості розрахунки показують, що до наступного січня вона подвоїться.

Якщо у випадку з платежами до місцевого бюджету прослідковується тенденція до щорічного їх збільшення, благодійна допомога, яку надає ХАЕС, має сталі параметри. Ліміт витрат на благодійність обумовлений Положенням НАЕК “Енергоатом” “Про благодійну діяльність та спонсорську підтримку ДП НАЕК “Енергоатом” і складає 23 тисячі гривень на місяць. Звісно, цієї суми не вистачає аби задовольнити прохання всіх, хто потребує допомоги. Але невикористаною вона не залишається. Оприлюднена два тижні тому загальна сума благодійної допомоги, наданої ХАЕС у 2006 році, що складала на той час 121100 гривень (по Нетішину – 64591 грн.), за оперативними даними станом на 7 червня зросла ще на 13.5 тисячі гривень. Заяви-прохання продовжують надходити.

Благодійна ковдра не всеоб’ємна, але вона є. А от відпуск тепла та інші комунальні послуги за наявності боргу споживачів і взагалі не передбачені. Натомість останні користуються такою “благодійністю” ХАЕС, не знаходячи в тому нічого лихого.

Найбільший борг перед ВП ХАЕС за надані та спожиті комунальні послуги (тепло-, водопостачання, водовідведення та постачання електроенергії) має житлово-комунальне об’єд­нання. Станом на перше січня 2005 року він становив, за інформацією виробничо-технічної служби ВП ХАЕС, 7 089 572,36 грн.                      (тепло-, водопостачання                  та водовідведення) та                                                          2 308 378,40 грн. (постачання електроенергії). Рівно через рік суми виглядали відповідно 13 738 551,51  і               1 204 277,87 гривень. А станом на 1 травня поточного року загальний борг ЖКО перед ВП ХАЕС склав уже 16 064 270,06 гривень. Суми, які житлово-комунальне об’єднання перераховувало ВП ХАЕС за спожиті комунальні послуги в порівнянні з заборгованістю і зовсім мізерні. У 2004 році – 102.23 тис. грн., у 2005 – 283.68 тис. гривень.

Втім, ЖКО не єдиний боржник. Різні суми – від 20 тисяч до однієї з хвостиком – “набігли” у КП НМР “Нетішинський міський ринок”, КП “Торговий центр”, КП “Міськторг”, відділу освіти, СМЧ-4, ПТУ-23 - нині – професійний ліцей, виконавчого комітету міської ради, міського відділу міліції, центру соціальних служб для молоді, відділу культури. Укупі з житлово-комунальним об`єднанням борг складає 15 259 172.75 гривень. Неодноразові пропозиції адміністрації ВП ХАЕС разом з представниками органів місцевої влади вирішити проблему погашення заборгованості позитивного результату не дали. Тим часом держава ставить жорсткі вимоги до постачання енергоносіїв в разі несплати за їх споживання – обмеження енергопостачання боржникам аж до повного їх відключення. Згідно з розпорядженням в.о. міністра палива та енергетики України І.Плачкова (факсограма від 15.05.2006) обов’язковою умовою здійснення та поновлення електро-, тепло- та газопостачання є надання споживачами-боржниками гарантійного листа щодо оплати спожитих енергоносіїв та погашення заборгованості. Хмельницька АЕС відпо­відні попередження всім своїм боржникам надіслала.

Ми не в захопленні від передачі СМЧ-4 у профі­льне міністерство і ніколи не виступали її ініціатором, на це була воля держави. Розуміючи складність ситуації, викликаної черговим перепідпорядкуванням закладу, ХАЕС і надалі на аватиме допомогу лікувальній установі шляхом виконання певних ремонтних робіт, транспортним обслуговуванням тощо. Тільки за чотири місяці поточного року ця допомога в грошовому вираженні склала майже 325 тисяч гривень. Підприємство залишило за собою обслуговування автотранспорту, яким користується СМЧ, йтиме назустріч у наданні інших послуг. Бо доля єдиної в Нетішині медичної установи не може бути байдужою, як не може бути байдужою доля міста, в якому усім нам жити разом. І ті соціальні програми, які з року в рік виконує ХАЕС, дбаючи не тільки про свій персонал, є реальним внеском у покращення добробуту нетішинців. Згідно з Колдоговором ми щомісячно виплачуємо матеріальну допомогу дітям-сиротам і напівсиротам (65 осіб), однора­зову матеріальну допомогу в розмірі трьох прожиткових мінімумів дітям-інвалідам (19 осіб), чиї батьки є або були працівниками енергокомпанії. За п’ять місяців поточного року ці суми склали відповідно 39.8 і 16.7 тисячі гривень. За цей же період витрати ХАЕС за навчання молодих нетішинців (63 чол.) у Севастопольському Національному університеті ядерної енергії та промисловості становлять 124 тисячі гривень.

Ми не забуваємо про тих, хто віддавши роки праці підприємству, вийшов на заслужений відпочинок. Пенсія підприємства непрацюючим пенсіонерам (469 осіб) за п’ять місяців вилилася у 585 тисяч гривень. І це не єдині виплати, які проводить ХАЕС в рамках Колдоговору.

Якими б гострими і складними не видавалися проблеми, спільними зусиллями їх можна подолати, не ставлячи підніжки і тим самим псуючи імідж один одному, непомітно створюючи штучне протистояння. Таке вже було в нашій історії і нічого крім неприємних згадок по собі не залишило.

Єдина запорука стабільності і добробуту – співпраця та взаємодопомога, взяття на себе посильних зобов’язань, а не показних обіцянок. За такого підходу можна вирішити багато назрілих проблем, у тому числі й неодноразово порушуваних, аби громада повірила у щирість наших намірів сьогодні й на перспективу. Маємо робити кроки назустріч і в питанні врегулювання тарифів на комунальні послуги, які були б виправдані для підприємства і прийнятні для споживачів, і в розвитку інфраструктури міста, і в пошуку ефективного варіанту подальшого функціонування сміттєзвалища, і у передачі ряду об’єктів, які належать інфраструктурі міста, у комунальну власність. А це процедура досить ємка і розтягнута в часі навіть за умови наявності повного пакету необ­хідних документів. Бо передача будь-якого об’єкта потребує низки узгоджень не тільки на рівні підприємства, міста, а й компанії “Енергоатом”, Мінпалив­енерго. За умови тимчасовості наших урядів, приходу нових людей навіть добре відпрацьована схема тільки ускладнюється.

Хмельницька АЕС готова до співпраці, але в рамках планів і фінансових засоб­ів, які виділила і затвердила держава.

Пам`я­таймо, що громаді не важливі образи й амбіції, люди чекають конкретних корисних справ. Це аксіома, іншого не дано.

липень 2006