При ньому забилося серце ХАЕС

На 82 році життя пішов у вічність Геннадій Тимофійович Тугаєв. Цій скромній людині випало бути в числі атомників, що «запускали серце» Хмельницької АЕС.

1987 рік. Газета «Энергостро­и­тель» від 11 грудня повідомила насту­п­не. «10 грудня о 6 годині ранку здійснено фізичний пуск енерго­блока №1 - він виве­дений на міні­мально контрольований рівень потужності.

Пуск пройшов успішно, всі технологічні системи і обладнання, що забезпечують ядерну безпеку, працюють чітко і надійно. Задіяні всі захисні елементи реакторної установки.

Напередодні, після всебічного аналізу і обговорення ситуації на блоці, група керівництва пуском  та  інспекція Держатоменергонагляду прийняли рішення про готовність обладнання до виходу  на мінімальну потужність. Першою приступила до виконання програми зміна у складі В.П.Палатського, Ю.М.Віграновського, А.Н.Ващенка.

... Всі погляди прикуті до пульта управління реактором. Звучать чіткі команди старшого інженера Юрія Михайловича Віграновського. Розпочато підйом стрижнів аварійного захисту, увімкнено насос. Персонал уважно стежить за показаннями при­ладів. Операція розбавлення розчи­ну борної кислоти водою почалася ...

Програма запуску систем тривала три зміни, 9 грудня о 24.00 вахту прийняла зміна на чолі з Геннадієм Тимофійовичем Тугаєви­м.

... О шостій ранку показники самописців зафіксували досягнення мінімальної теплової потужності реактора - 10 кВт. Звукові сигнали сповістили про те, що енергоблок №1 «ожив»!

Разом із блоком №1 довгі роки билось серце Геннадія Тимофійо­вича. На ХАЕС він при­йшов 1 липня 1985 року з Чорнобильської АЕС. За плечима мав багаж знань, отриманий у Київському політехнічному ін­ституті. Пройшов стажування щодо роботи на реакторах ВВЕР-1000. Був начальником зміни станції, а згодом передавав знання у якості інструктора НТЦ. На заслужений відпочинок пішов 2002 року.

Людина непересічна, виважена, добра.

Нехай земля йому буде пухом. Наша пам’ять зберігатиме світлий образ Геннадія Тимофійовича Тугаєва – атомника з великої літери.

Адміністрація та колектив ХАЕС