Вченими доведено, що людина не може існувати у стерильному середовищі. Протягом життя доводиться постійно контактувати із мікроорганізмами – бактеріями, вірусами, грибками. Серед них є не тільки корисні, а й шкідливі. Про їх «поведінку» за період роботи у медичній сфері багато знає головний Державний санітарний лікар Нетішинської санепідемстанції Наталія Кравчук.

- Здоров’я людини, - розповідає Наталія Анастасівна,- залежить від багатьох факторів. Зокрема від ведення здорового способу життя, дотримання санітарно-гігієнічних вимог. Але не завжди названі фактори є панацеєю, бо постійно виникає ризик піддатися впливу патогенних мікроорганізмів, яких ми зазвичай не можемо побачити  неозброєним оком. Основним завданням кожного працівника санепідемстанції, якщо сказати образно, є виявлення та приборкання підступної інфекції. Все розпочи­нається із елементарної профілактики. Це так само як у пожежників, які стверджують, що пожежу краще попередити, ніж гасити. Профілактика дає змогу запобігти виникненню інфекційних, паразитарних та професійних захворювань. Профі­лактика не в останню чергу є результатом роботи діяльності наших лабораторій – бактеріологічної, санітарно-гігієнічної та промислово-санітарної. Про якість їх роботи можна судити з санітарно-епідемі­ологічної ситуації нашого міста. Вона є стабільною.

Під контролем Нетішинської санепідемстанції перебуває більше чотирьохсот об’єктів, з них майже половина –  торгівельні заклади. За їх діяльністю здійснюється постій­ний­ контроль. Не важливі статисти­чні показники проведених заходів, головне, що протягом тривалого періоду в місті не зареєстровано масових спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь. Принаймні, цьогоріч за прогнозами спеціаліс­тів, очікувалось циклічне збільшення захворювань на вірусний гепатит. Але завдяки цілеспрямованій профілактичній роботі працівників санепідемстанції його вдалося знизити до незначних випадків.

Хоча за торгівельними установами здійснюється лише вибірковий контроль, це змушує нетішинських підприємців, як мовиться, грати за правилами. Але якщо комусь і забракне сумлінності, то у працівників санепідемстанції є адміністративні важелі впливу. Як показує практика, після сплати штрафу торгівельники намагаються знову не попадати у подібну ситуацію. Тому у нетішинських продовольчих крамницях низька імовірність придбати неякісні продукти харчування. Спрацьовує й психологічний фактор: місто енергетиків є компактним і будь-яка інформація поширюється­ швидко з уст в уста. А для підприємців краще, коли вона є позитивною, в умовах нетішинської специфічної конкуренції потенційних клієнтів можна розгубити швидко.

Якщо порівняти функції Неті­шинської санепідемстанції з анало­гічними установами нашого регі­ону, то вони значно ширші. Принаймні її працівникам доводиться контролювати територію проммайданчика ХАЕС та всю тридцятикілометрову зону спостереження. За словами Наталії Кравчук, санітарно­-епідеміологічна та радіаційна             ситуація в нашому регіоні не зазнає негативних показників. Стану дов­кілля можуть позаздрити жителі інших регіонів.

Олександр Шустерук

На знімку: головний Державний санітарний лікар Наталія Кравчук із своїми колегами – Зоєю Мострянською, Наталією Вечерко, Валентиною Кмитюк обговорюють результати бактеріологічних дослі­джень.