Острозька академія - унікальний заклад. Йому судилося зародитись у часи, коли на теренах Східної Європи ще не було жодної навчальної установи, яка б претендувала на статус вищого рівня. Це сталося у 1577 році. Князь Василь-Костянтин Острозький об’єднав навколо себе тогочасних прогресивних науковців, лінгвістів, полемістів, богословів. Про новий навчальний заклад відомості швидко поширились далеко за межі сучасної території України. Великі успіхи надихнули князя розпочати роботу над виданням Острозької Біблії.

Острозькій академії судилося проіснувати лише 47 років. Її занепад почався після смерті Василя-Костянтина Острозького. І лише у 1994 році когорта ентузіастів за підтримки урядовців зуміла відродити Острозьку академію, яка невдовзі одержала статус Національного університету.

Пам’ять про князя Костянтина Острозького в  університеті свято бережуть. І не тільки у зображеннях картин, бюстів.   Духом сподвижника проникнута філософія та концепція вищого навчального закладу. Цьогоріч минуло 400 років від дня смерті князя. Це стало нагодою для вшанування пам’яті засновника академії під час заходів з нагоди Дня Національного універс­итету «Острозька академія», які пройшли минулого четверга в Острозі.

Студенти оригінальні і винахідливі. На урочистостях було організовано різноманітні виставки. Дехто намагався продемонструвати й свій хист у продажі виробів власного виробництва. Все дійство нагадувало велику пасіку. Ректор університету Ігор Пасічник був одягнений у стильний костюм заправського бджоляра. А студентки уособлювали бджілок. Принаймні у багатьох з них на щоках були намальовані саме ці крилаті створіння. Прізвище ректора вже давно стало своєрідним брендом навчального закладу. Ігор Демидович цим гордиться.

У академічному парку навіть продавався мед. Справжній, запашний. Не обійшлось без оригі­нальності. Мед продавався не за звичні для нас гроші - гривні, а за бджоли. Принаймні 250-грамова баночка із золотистим даром пасіки коштувала 8 бджілок. Таку «конвертовану валюту» можна було одержати в імпровізова­ному обмінному пункті. Курс одної бджоли встановлено вищим від гривні.

- У Національному університеті «Острозька академія» я вже навчаюсь два роки, - розповідає студентка Марія Моцюк, - мені тут подобається. Особливо приємно, що нас порівнюють із працьовитими бджілками. Я про них знаю багато, бо мій тато Леонід Петрович, який мешкає у селі Грищенки Красилівського району Хмельницької області, має велику пасіку. Наш мед найсмачніший. Про це знають і мої колеги. Тепер­ нагода його скуштувати є й в гостей, що навідались на наші урочистості.

Ректор Ігор Пасічник оголосив про незвичайну акцію, проведення якої присвячене вшануванню пам’яті князя Василя-Костянтина Острозького. На трибуні тенісного корту двісті студентів одночасно підняли чотириста літер, з яких було сформовано текст, в якому йшлося про значення князя для історії України. (Автором ідеї втілення проекту є автор цих рядків). Подібної акції у вищих навчальних закладах нашої держави ще не проводилось.

Як почесний гість на урочистостях Хмельницьку АЕС представив заступник генерального директора з кадрів та соціального розвитку Віктор Демидюк. Він сказав, що представникам ХАЕС приємно брати участь у таких заходах. Атомники завжди налаштовані на співпрацю із сучасним вищим навчальним закладом в Острозі. Зараз багато робиться для того, щоб прилеглі до ХАЕС територіальні громади користувались передбаченими законодавством пільгами. Від цього буде й користь і для університету.

Олександр Шустерук