Досвід і знання крокують разом

Від початку експлуатації Хмельницької АЕС традиційно ставка робиться на професіоналізм персоналу. Як свідчить практика, для обслуговування складних механізмів, агрегатів та пристроїв на ядерних установках потрібні не тільки ґрунтовні теоретичні знання, а й практичний досвід. Не все можна досягти безпосередньо на робочому місці. Для підвищення квалі­фікації потрібен час, а також системний під­хід до проведення навчання. Цим може займатись лише попередньо підготовлений персонал. Це стало приводом для налагодження співпраці з науково-методичним центром професійнотехнічної освіти у Хмельницькій області. Нещодавно його директор, кандидат педагогічних наук Людмила Шевчук для інструкторів навчально-тренувального центру провела навчання за такими напрямками, як психологія, педагогіка, нормативно-правова база в системі професійно-технічної освіти, місце професійної освіти в житті кожної людини тощо.

Перед проведенням курсів підвищення квалі­фікації Людмила Шевчук мала можливість з уст заступника головного інженера ХАЕС з підготовки персоналу Володимира Ісупова, його колег почути інформацію про основні напрямки діяльності навчально-тренувального центру.

- Я познайомилась з системою підготовки персоналу, - засвідчила директор, - і хочу відзначити, що відкрила для себе багато нового, зокрема, методологію підтримки кваліфікації. В НТЦ лише за один рік проводиться понад 11 тисяч людинокурсів для різних категорій праці­вників електростанції. Це  важливо для підготовки персоналу, від компетенції якого залежить безпека експлуатації ядерного об’єкта. Підтримкою кваліфікації працівників ХАЕС займається відділ навчально-методичного забезпечення навчально-тренувального центру, який проводить велику кількість заходів, що дають можливість інструкторському персоналу забезпечити повноцінне навчання. Переконана, що співпраця з нашим науково-методичним центром для Хмельницької АЕС буде корисною.

Під час курсів підвищення кваліфікації Людмила Шевчук належно оцінила матеріально-технічне оснащення навчально-тренувального центру. За її словами, у атомників є чому повчитись, принаймні впровадженню сучасних навчальних технологій. Для підготовки персоналу тут залучаються провідні спеціалісти зі складу оперативного та ремонтного персоналу. У структурі навчально-тренувального центру  передбачені профільні підрозділи: відділи підготовки оперативного, ремонтного персоналу та загальної підготовки, відділ психолого-педагогічного і фізіологічного забезпечення, а також відділи технічних засобів навчання, технічного обслуговування і ремонту технічних засобів навчання, бюро якості та ліцензування, відділ підготовки персоналу.

На завершення курсів підвищення кваліфікації Людмила Шевчук для навчально-тренувального центру подарувала  нове видання науково-методичного центру професійно-технічної освіти в Хмельницькій області «Професійна освіта. Науково-методичний вісник».

Олександр Шустерук

На знімку: інструктор відділу навчально-методичного забезпечення НТЦ Лариса Тимчук та директор науково-методичного центру професі­йно-технічної освіти Людмила Шевчук діляться досвідом роботи.

Фото автора