До вiдомих телевiзiйних проектiв причетний i нетiшинець

Кілька років тому, готуючи розповідь про електромонтера дільниці автоматичної пожежної сигналізації і автоматичного пожежогасіння електроцеху ХАЕС Володимира Сербіненка,  довідався, що він був причетним до зйомок відомого художнього телефільму «Тимур та його команда», яким захоплювалось покоління колишніх піонерів. Правда, для нього там дістались ролі у так званій масовці. Але Володимиру добре запам’яталась атмосфера зйомок кінострічки, а знайомство з відомими акторами, зокрема, Андрієм Куравльовим, запам’яталось на все життя.

Нещодавно у Нетішині я випадково зустрів Володимира Сербіненка. Під час розмови він сказав, що з Києва приїхав його син Юрій, який працює у складі знімальної групи телестудії «Квартал-95» і причетний до виходу в світ такого відомого телесеріалу, як «Свати». Це стало приводом для зустрічі з ним.

Юрій Сербіненко закінчив Нетішинську ЗОШ №4. Згодом навчання продовжив в одному з вузів Рівного, здобувши спеціальність еконо­міста. Потім доля привела нашого земляка у Київ. Тут він влаштувався охоронцем телестудії «Квартал-95». Як часто трапляється, допитливих і трудолюбивих особистостей в кінці кінців помічають. Коли виникла потреба в організації знімальних майданчиків, Юрію було довірено роботу в групі освітлювачів. Він певною мірою був причетним до творення популярного телепроекту «Холостяки». Під час зйомок чергового сезону теле­серіалу «Свати» наш земляк вже виконував обов’язки адміністратора знімального майданчика, координуючи роботу телеоператорів, освіт­лювачів, обслуговуючого персоналу. Відомий телесері­ал «Свати» телеканалу «Інтер» стартував у 2008 році. Сюжет перших серій був таким.  Молоде подружжя Марія і Максим вирішують з’їздити відпочити в Італію, а свою п’ятирічну дочку Женю сподіваються залишити під нагляд батькам, але ті, пославшись на зайнятість, відмовляються. У результаті непередбачуваної ситуації, до онуки приїжджають батьки і Маші, і Максима. Будучи вихідцями з абсолютно протилежних соціальних верств (батьки Маші - Валя і Іван - прості сільські мешканці, а батьки Максима - Ольга і Юрій - типові міські інтелігенти з витонченими манерами), з’ясовується, що вони не можуть переносити один одного на дух. Вони з’являються в одному будинку вчотирьох, і у них виникає конфлікт інтересів. У кожного свої методи виховання. Починається боротьба за увагу внучки. Міські у всьому її обмежують, сільські ж навпаки - багато дозволяють. Свати постійно потрапляють в безглузді ситуації, вихід з яких їм доводиться знаходити разом, що їх зближує. Згодом вони все-таки миряться не без допомоги Жені. Кожен сезон телесеріалу будується за специфічним сценарієм.

Багатосерійних сезонів телесеріалу «Свати» вийшло на екрани аж шість. Вони мають успіх в Республіці Білорусь, Росії і, звичайно, у нашій державі.

- Цікаво брати участь у зйомках популярних телепроектів? – поцікавився у Юрія Сербіненка автор цих рядків.

- Скажу відверто, телеіндустрія не мед. Але якби було не цікаво, то б давно залишив знімальний майданчик.

- Не мед…Це як розуміти?

- Під час створення телепроекту доводиться працювати по 12-14 годин. Це певною мірою виснажує, бо постій­но треба координувати роботу бага­тьох працівників, без участі яких неможливо відзняти телефільм. Певну атмосферу формують телережисери, актори.

- У відомих телесеріалах знімаються відомі актори. Не відчувається сплеск так званої зірковості?

- Я помітив, що чим відоміша особистість, тим вона веде себе скром­ніше.  Я причетний до гумористичних тем проектів, тон яким задає відомий шоумен, а віднедавна продюсер телеканалу «Інтер» Володимир Зеленський. Він веде себе цілком природно. Такі ж риси у його колег з «Вечірнього кварталу».

Коли телеглядачі дізнались, що після завершення шостого сезону телесеріалу «Свати» (виробн­ицтво «Студії Квартал-95») його зйомки припиняться, то в Інтернеті була розміщена петиція до творців їх улюбленого телепродукту про відновлення зйомок інших серій. Подібні прохання надійшли з Республіки Білорусь, Росії. Це свід­чить про те, що багатьом людям набридли нав’язли­ві телефільми, в яких пропагується насильст­во, влада грошей та інші вади сучасного суспільства.

Зараз наш земляк задіяний у зйомках нового телепроекту під робочою назвою «Хмуритись не треба, Ладо».

Олександр Шустерук

На знімках: Юрій Сербіненко (зліва), актор Микола Добринін та режисер Андрій Яковлєв традиційно піднімають келих шампанського за успіх нових телезйомок; такі тарілки з автографами розбивають на щастя на початку зйомок.

Фото  з  архіву  Юрія  Сербіненка