Наша команда - четверта

У Рівному на озері Басів Кут журналісти провели  шостий чемпіонат Рівненської області з вилову риби мормишкою з-під льоду. У ньому взяли участь представники ХАЕС, редакції «Перспективи» зокрема.

Проведення змагань під егідою Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України було обумовлено заздалегідь, і була надія, що стовпчик термометра стабільно буде триматись на позначках нижче нуля. Але природа виявилась примхливою: після нетривалих морозів прийшла  відлига. Це змусило дещо похвилюватись запеклих рибалок, бо доля заходу насамперед залежить від товщини льоду. Принаймні торік журналістам так і не вдалося організувати змагання, адже крига була слабкою, і рятувальники не дали «добро» на вихід на лід.

Цього разу у неділю вранці рятувальники з огляду на товщину льоду «змилувались», і організатори дали старт змаганням. Рибалки одразу ж взялись за  вишукування місць  ймовірного скупчення риби. Кожен учасник  зробив кілька лунок та перевірив можливість риболовлі специфічною грою «мормишки», до якої додавалась натуральна наживка, - личинка комара, або ж мотиль.

Перші спроби не принесли позитивних результатів. Це закономірне явище, бо риба ще не призвичаїлась до масового буріння лунок. Як тільки на льоду заспокоїлись, з’явилась перша здобич. Поталанило представнику команди «Радіо «Дім» Василю Ващуку.

За правилами змагань, свою рибальську вправність рибалки мали демонструвати у два тури, кожен з яких трива­лістю дві години тридцять хвилин. На перший погляд, часу достатньо. Але учасники змагань пересвідчились, що риба просто нехтує живим «делікатесом» на гачку. На першому етапі автор цих рядків залишився з «нулем». Колега по команді, яка називалась «Перспектива - ХАЕС», майстер електроцеху Хмельницької АЕС Кадим Каржау зумів «поживитись» двома рибинками загальною вагою 39 грамів. Успішними виявились маневри між лунками у представника команди «Вектор без­пеки» Дмитра Лопачука, його «творчий доробок» заважив 179 грамів. Згодом він відкрив секрет успіху, мовляв,  хороший результат може бути лише за рахунок контролю чималої території, на якій дозволено проведення змагань. Треба не лінуватись робити все нові і нові лунки. Коли на одній з них кілька хвилин не помічено клювання, слід переміщуватись на нову.

У другому турі рибалки так захопилися «ревізією» лунок, що не помітили, як збігли дві з половиною години змагань. Суддівська колегія у складі головного судді змагань Володимира Джуса та секретаря Богдана Дем’янчука ретельно зафіксувала всі улови. Поки тривала дегустація свіжої рибальської юшки «рибні експерти» ретельно підраховували бали і визначали переможців.

Найвправнішими рибалками із загальним результатом   299 грамів виявилась команда «Фотоцентр «Світлина» у складі Леоніда Латті та Володимира Латті. Як це звучить не парадоксально, але команда «Вектор безпеки», яка зловила аж 641 грам, визнана другою. Тут «секрет» у підрахунках за міжнародним стандартом змагань зі спортивної рибалки – бальна система, яка враховує досягнення протягом двох турів. До речі, наша команда «Перспектива – ХАЕС» за результатами зважування показала третій результат – 194 грами, але місце дісталось лише четверте­.

Перед початком змагань несподіванкою виявилась пропозиція нетішинцю Юрію Савченку, який прибув, щоб підтримати команду «Перспектива-ХАЕС», виступити за Рівненську організацію Наці­ональної спілки журналістів України. Він разом із секретарем спілки Миколою Фоменком азартно боровся за перемогу. Їх результат – 194 грами, що дало можливість посісти п’яте місце.

Хвилююча мить нагоро­дження. Переможцям дістались медалі, кубки, призи, серед яких – льодовий бур, рибальське крісло-пенал та інші корисні подарунки, які надав постійний спонсор змагань під егідою Рівненської організації Національної спіл­ки журналістів України, директор магазину «Рибалка» Юрій Бойко. Призи також­ надали рибальські магазини «Флагман», «Поплавок», «Риболовні снас­ті». Рибальськими сувенірами не була обділена увагою і команда «Перспектива-ХАЕС».

Олександр Шустерук

Фото автора