Каву заварює...сонце

Днями Хмельницький відвідали екологічні активісти та експерти з енергетики з інформаційним туром “Енергонезалежність - наша спільна справа”. У центрі міста  вони заварювали каву та нагрівали воду. Це все робилось без використання газу та електроенергії.

Гості продемонстрували роботу сонячних колектора та концентратора. На першому приладі нагрівали воду, а на іншому - готували каву за вісім хвилин. Пристрої повністю працюють за рахунок сонячного тепла. Принаймні за допомогою сонячного колектора можна нагріти воду до 60 градусів тепла.

Екологічні активісти переконували, що всі деталі до цих пристроїв є в наявності у будівельних магазинах, а тому сонячний колектор чи концентратор можна виготовити у себе вдома. Наприклад, виготовлення колектора об'ємом до 80 літрів, який нагріватиме воду до 60 градусів тепла, обі­йдеться у шість тисяч гривень.

-  Витративши один раз таку суму грошей, можна відмовитись від використання гарячої води, яку постачають комунальні служби, - пояснила екологічна активістка Тетяна Вербицька.

Раніше до подібних новацій екологічних активістів багато наших громадян ставились скептично, мовляв, навіщо ускладнювати собі життя різними експериментами. Нині ситуація змінилась кардинально. Після суттєвого подорожчання енергоносіїв більшість наших співвітчизників задумалась над ви­користанням альтернативних джерел енергії. До когорти таких можна приєднати й автора цих рядків, бо зрозумів, що використання газу для опалення будинку сьогодні стає великою розкішшю, тому й заці­кавився поверненням до твердопаливних котлів, в яких кілька оберемків дров можуть врятувати навіть у сувору морозну днину. Для повноцінної роботи багатьох видів котлів не потрібна й електроенергія. Про неї згадали й організатори екологічної акції.

- Вимкнення потужного  енергоблока на АЕС часто призводить до того, що масовими стають віялові відключення електрики. Саме тому потрібно децентралізувати генерацію електрики, - каже Тетяна Вербицька. - Це означає, що потрібно будувати альтернативні електростанції, розвивати відновлювальну енергетику, обладнувати лічильниками багатоповерхівки та здійснювати інші заходи, які дозволять досягти енергонезалежності.

Що не кажіть, але кава, заварена за допомогою сонця, навіть для гурманів видається ще смачнішою. Пригадуєте маленьку лінзу від діапроектора, якою за допомогою сонця багато хто випалював написи на дошках, папері...

 Немає сумніву, що до використання альтернативних джерел електоенергії інтерес не спадатиме. Але вони не можуть стати основною панацеєю, бо собівартість принаймні 1 кіловата сонячної енергії у два десятки разів більша, ніж на АЕС. Та й вітрова електроенергія не з дешевих. А каву можна варити й надалі. Правда, коли світить сонце, а воно присутнє й на гербі Хмельниччини.

Підготував Олександр Шустерук