Координатором «Правого сектора» у Західній Україні став Олександр Музичко

У Західній Україні обрали координатора підрозділів «Правого сектору». Ним став рівнянин Олександр Музичко, відомий як Сашко Білий.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин «Огляд дня» телеканалу ZIK.

В Інтернеті про Олександра Музичка пишуть дивовижні речі. Мовляв, він – чеченський найманець і навіть колишній охоронець Джохара Дудаєва – першого президента республіки Ічкерія. А російська Вікіпедії зазначає, що Музичко має судимість за викрадення людини і завдання їй тяжких тілесних ушкоджень. Такі характеристики із всесвітньої мережі в самого Олександра Музичка викликають лише посмішку.

Чоловік розповідає, він – справді учасник першої чеченської війни. За це нагороджений орденом «Герой нації». Однак його роль у Чечні трактують неправильно і дещо перебільшують.

«Я був представником УНА–УНСО на Північному Кавказі при уряді Джохара Дудаєва. Ми захищали чеченський народ від агресії Російської імперії», – коментує чутки координатор Правого сектору на теренах Західної України Олександр Музичко.

А от запитання: чи справді він особисто підбив три танки, шість БТРів, самохідну установку, а ще завів у засідку під час бою підрозділ морських піхотинців, залишає без відповіді. Натомість кримінальну справу, через яку у 1999 році опинився в суді, переконує Музичко, сфальсифікували. А його самого підставили.

Нині Олександр Музичко керує підрозділами «Правого сектору» у Західній Україні. Про свої завдання говорить так: «Буде треба – появиться сотня людей, при потребі – тисяча чи десятки тисяч. В якому місті буде даний наказ про мобілізацію, там і з’явиться необхідна кількість людей. Де треба буде захистити український народ, там будемо і ми».

За словами Олександра Музичка, «Правий сектор» виступає проти нинішнього режиму та за відставку чинного президента, відтак дії організації безпосередньо залежатимуть від дій влади.

«Майбутній Президент України буде від «Правого сектору», у майбутній Верховній Раді буде фракція від «Правого сектора», – обіцяє Музичко.

На думку політологів, не тільки Олександр Музичко, а й увесь «Правий сектор» – політичний феномен, який з’явився нізвідки. Це федерація організацій з різною спрямованістю і керівництвом. А поява особистостей з такою неоднозначною біографією – не дивина.

«Якщо люди брали участь у Чеченській війні не на російській стороні, то очевидно, що вони мають певний досвід боротьби, – коментує політолог Тарас Возняк. – Очевидно, що людина готова до дуже гострих дій. Це вже зовсім інша стадія розвитку Майдану. Це закономірність, яка виникла із в’ялості, безплідності ідей лідерів об’єднаної опозиції».