Культура безпеки у ранзі пріоритетів

У ВП ХАЕС під головуванням генерального директора Миколи Панащенка відбулось розширене засі­дання Комітету з культури безпеки, в якому, окрім постійних членів, взяли участь всі заступники генерального директора та головного інженера та керівники всіх підроз­ділів атомної електростанції.

У доповіді заступник головного інженера ВП ХАЕС з ядерної і радіаці­йної безпеки Костянтин Щербінін зробив акцент на роботі, яка здійсню­ється у підрозділах ХАЕС у напрямку підвищення рівня культури безпеки. Одними з основних заходів «Програми підвищення рівня культури безпеки на ВП ХАЕС у 2011-2012 роках» були підготовка та проведення сертифікації системи управління АЕС. Це завдання успішно виконане – з 11 по 12 квітня 2013 р. ТОВ "ТЮФ Норд Україна" був проведений  сертифікаційний аудит системи управління ВП ХАЕС на відповідність її вимогам стандартів ISO 9001:2008 та ISO 14001:2004.

В ході проведення аудиту встановлено, що ВП ХАЕС має в своєму розпорядженні всю необхідну інфраструктуру, кваліфікований персонал, а також всі необхідні ресурси для результативного функціонування наявної інтегрованої системи управління. К. Щербінін також зазначив, що ВП ХАЕС активно оприлюднює у ЗМІ інформацію про підвищення культури безпеки.

Варто нагадати, що п’ять років тому НАЕК «Енергоатом» поставив завдання запровадити єдині підходи у Компанії щодо питань самооцінки підвищення культури безпеки. Згодом, була видана низка нормативних документів. Аналіз напрацювань спонукав до ознайомлення із світовим досвідом у сфері реалізації програм із культури безпеки. Згодом керівництво ХАЕС виступило із пропозицією проведення на її території міжнародної місії. Московський центр ВАО АЕС до пропозиції поставився з усією відповідальністю і до складу групи міжнародних експертів включив спеціалістів з Росії та США, які мають досвід у сфері культури безпеки. Місія проводилася за темою: «Культура безпеки: організація, практика, запровадження, критерії оцінки». Їх консультаційні поради допомогли працівникам ХАЕС значно покращити виробничі процеси і ефективно практикувати самооцінку.

Під час обговорення наголошувалось, що торік ВП ХАЕС визнана кращою у галузі щодо послідовного впрова­дження заходів з підвищення культури безпеки, безпечної експлуатації ядерних установок. Враховуючи досвід попередніх років із запровадження заходів культури безпеки, на ХАЕС введено в дію «Програму підвищення рівня культури безпеки на ВП ХАЕС у 2013-2014 роках».

Про позитивні моменти у сфері підвищення рівня культури безпеки на нашій електростанції йшлося у виступі заступника головного інженера ВП ХАЕС з підготовки персоналу Володимира Ісупова. Він зазначив, що робота станційного Комітету з культури безпеки буде спрямована на контроль за виконанням заходів, які передбачені у «Програмі підвищення культури безпеки».

Олександр Шустерук

Фото автора