Неповага може спричинити бiду

Під керівництвом міського голови О.Супрунюка проведено нараду за участю представників 3 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Хмельницькій області, Нетішинського МВ УМВС України в Хмельницькій області, КП НМР «ЖКО» та відділу комунального господарства виконкому міськради.

Приводом послужив випадок, який трапився у місті не так давно, коли на вулиці Будівельників загорівся автомобіль ВАЗ. На місце пригоди виїхав особовий склад 8 ДПРЧ, однак оперативно-рятувальне відділення не змогло наблизитись безпосередньо до місця пожежі. Причина – заблокований легковими автомобілями проїзд.

Керівництво 3 ДПРЗ ГУ ДСНС, яке ініціювало проведення спільної наради, переконане, що, якби пожежа раптом виникла в житловому будинку підвищеної поверховості за адресою вул. Будівельників, 6, своєчасна допомога могла б не відбутись.

Учасники наради неодноразово наголошували, що чимало нетішинців звикли залишати та припарковувати автомобілі де заманеться. Але як зробити так, аби боротьба з порушниками стала більш ефективною? Складання протоколів, застосування спеціальних знаків, ліній та розміток, як виявляється,  не панацея – про це говорили і начальник ВДАІ м.Нетішин УДАІ УМВС України в Хмельницькій області майор міліції О.Волос,  представники КП НМР «ЖКО» Л.Добровольський та К.Калінський. Вони, як додаткові методи впливу на тих, хто блокує виїзд/проїзд іншого автотранспорту, пропонували прийняти міською радою спеціальні законодавчі акти, розміщувати у ЗМІ звернення та повідомленння відповідного змісту. Були також пропозиції транслювати хоча б раз у тиждень спеціальний текст-оголошення через міську систему оповіщення.

Дійшла черга й до обговорення інших пропозицій, зокрема влаштування додаткових «кишень» для авто у дворах міста та стоянок на прилеглих до міста територіях, адже Нетішин у цьому сенсі напрочуд компактний. Плани міської влади з цього приводу висловив О.Супрунюк, який довів до відома присутніх, що відповідні доручення вже надані головному архітекторові міста і поява та облаштування таких місць – завдання на найближчий період. Окремо міський голова зазначив, що з бюджету міста вже виділена 51 тис. грн на встановлення на просп. Незалежності, вул. Варшавській та Ринковій систем відеоспостереження, що також сприятиме запобіганню правопорушенням та своєчасному виявленню їх спеціальними службами.

Повертаючись до теми блокування виїзду/проїзду автотранспорту, можна зазначити, що власникам авто (на сьогодні їх у місті понад 7 тис.) варто б і самим задуматись та ставати більш законослухняними, а не очікувати на втручання компетентних держорганів чи суду щодо вирішення ситуацій чи спорів, що виникають.

Розглянуті лише цього року адміністративні протоколи адмі­нкомісією при виконкомі міськради обійшлися правопорушникам у чималу копійку: з порушників стягнуто 11 тис. 526 гривень. Це втричі більше, ніж у минулому році.

Богдан Фединчук