Останній дзвоник – перший крок у самостійне життя

Плакав травень, були сльози на очах випускників старших класів, і навіть четвертокласниці, що «прощались» з своїми класними в різних розумі­ннях керівниками, не стримували почуттів. Це останній дзвоник. Він пролунав в усіх загальноосвітніх школах міста. На цю урочисту подію заві­тали гості, у тому числі – представники ХАЕС. У першій школі слово до випускників промовив генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко, який запевнив, що станції потрібні молоді розумні і освічені працівники, аби підтримувати належний рівень безпеки, грамотно експлуатувати енергоблоки, сприяти економічному розквіту країни. Він побажав усім витримати іспити на атестати зрілості та на людяність.

Надзвичайно щемливо, урочисто, з трепетом пройшов захід. Директор школи акцентувала увагу на основних досягненнях навчального закладу за 2012-2013 навчальний рік, відзнаки випускників, які підняли рейтинг школи та міста.

Особливо зворушливою була хода випускників 2013 року під вишитими батьківськими рушниками, українськими оберегами, після чого їх привітали майбутні першокласники, перша вчителька, класний керівник. Батьки проводжали у самостійну життєву дорогу своїх дітей за добрим українським звичаєм – з короваєм!

НВК №3  проводило свято останнього дзвоника у два етапи. Спочатку четвертокласники, що виявились 25-м, ювілейним випуском у школі, звітували перед батьками та вчителями про свої здобутки. На сцені актової зали юні декламатори, танцюристи, співаки, гумористи розповіли про роки навчання. Згодом кращі отримали грамоти за гарне навчання, похвальні листи і дипломи за участь у житті школи та міста. Зрештою вони подякували за гармонійний розвиток вчителям та  батькам.

Наступного дня у спортивній залі (плакало небо!)  до випускників 9 та 11 класів звернулись з напутніми словами директор школи Олександр  Роюк,  заступник генерального директора ХАЕС Віктор Демидюк, в.о. першого заступника міського голови і водночас батько учня школи Павло Скакун, голова правління ПАТ УБ «ХАЕС» Дмитро Оцабрика, інші промовці. Цьогоріч наш НВК №3 увійшов до десятки кращих виховних закладів Хмельниччини, 41 представник школи відзначився у обласних та республіканських олімпіадах з різних предметів. Показник, якому позаздрять спеціалізовані гімназії та ліцеї. Міцна основа, сподіваються наставники, сприятиме подальшому руху 183 випускників щаблями знань, на непростому шляху життя.

ЗОШ №4 зібрала своїх випускників у актовій залі. Цей заклад першим у місті започаткував розвивальне навчання і  сотні юних нетішинців отримали знання за новою методикою. Як це позначиться на подальшому житті випускників наймолодшої міської школи, довідаємось згодом. Однак впевненості, розкутості, широти погляду цим людям не позичати. 

«Кожній дитині - світло знань, кожній дитині - світло любові, віру в сили свої без вагань - як запоруку щасливої долі», - проголошують тутешні педагоги.

Цьогоріч п’ятдесят одинадцятикласників школи вступлять у самостійне життя. Директор закладу Людмила Добровольська, завідуюча міськво Марія Моцик, заступник генерального директора Хмельницької АЕС Альвіна Шестак, секретар міськради Микола Степаненко знайшли слова, що, напевно, надовго вріжуться у пам’ять випускників.

Плакало небо, крізь сльози говорили слова подяки наставникам цьогорічні випускники. Попереду довгий шлях у доросле життя. Добра вам, випускники!

Віктор Гусаров