Роботою ХАЕС цiкавились мiжнароднi страховi iнспектори

На Хмельницькій АЕС проводилася планова міжнародна страхова інспекція. До складу експертної групи увійшли представники Британського ядерного страхового пулу, Російського ядерного страхового пулу, Українського ядерного страхового пулу.

Представники ядерних страхових пулів взяли участь у зустрічі з генеральним директором ВП ХАЕС Миколою Панащенком, який розповів про напрямки діяльності підприємства, заходи щодо модернізації та підвищення безпеки енергоблоків після подій на японській АЕС «Фукусіма».

Міжнародні страхові інспектори зазначили, що ядерний страховий пул є об'єднанням страхових компаній, які беруть на себе відшкодування можливого збитку від ядерних аварій. Такою ж діяльністю займається й Український Ядерний страховий пул, який є невід’ємною складовою світової системи ядерних страхових пулів, що були засновані 60 років тому. Вони беруть участь у перестрахуванні ризиків ядерних установок (цивільної відповідальності, майна, перерви у виробництві, відповідальності директорів і посадових осіб, транспортування ядерних матеріалів, тощо) у 16 країнах світу: Канади, Франції, Іспанії, Бельгії, Нідерландів, Хорватії, Словенії, Швейцарії, Словаччини, Чехії, Угорщини, Швеції, Фінляндії, Білорусі, Росії, Китаю.

Під час роботи на ХАЕС представники ядерних страхових пулів ознайомились з виконанням за останні п’ять років технічних модерні­зацій та модифікацій, реалізацією рекомендацій місій OSART та WANO, також було здійснено перевірку загальної та радіаційної безпеки реакторів типу ВВЕР-1000, проведено оцінку страхового ризику АЕС для страхування майна та цивільної відповідальності за ядерну шкоду.

Наш кор.