10 років експлуатації енергоблока №2

Хмельницької АЕС з найкращими технічними показниками та в гармонії з довкіллям

Виповнилось 10 років з часу пуску енергоблока №2 Хмельницької АЕС

Найбільшим досягненням в атомній енергетичній галузі за роки незалежності України стало будівництво та введення в експлуатацію двох ядерних енергоблоків, в тому числі 7 серпня 2004 року  другого енергобло­ка - мільйонника з реактором ВВЕР-1000 на Хмельницькій АЕС, що стало  демонстрацією якісно нового рівня на­дійності експлуатації АЕС.  Україна підтвердила свої високі  технологічні та інтелектуальні можливості,  власними силами і коштами збудувавши один із найсучасніших у світі енергетичних об’єктів.

Сьогодні Хмельницька АЕС – це найпотужніше підприємство регіону, від успішної роботи якого залежить економічна стабільність, безпека і енергетична незалежність держави в цілому.

Будівництво

 Хмельницька АЕС розташована в центральній частині Західної України на межі трьох областей: Хмельницької, Рівненської та Терно­пільської. За технічним проектом Хмельницька АЕС мала бути 4-блочною. Будівництво енерго­блоків №1,2,3,4 ХАЕС було розпочато відповідно в 1979, 1983, 1985, 1986р.р. У 1983 році було розпочато будівництво енергоблока №2 з реактором ВВЕР-1000. В жовтні 1989 року було заплановано завантажити ядерне паливо в реактор, а через кілька місяців ввести в роботу, але пуск другого енерго­блока затягнувся на п’ятнадцять років. Енергоблок №1 Хмельницької АЕС був введений в експлуатацію 22 грудня  1987 року. Будівництво енергоблоків №2,3,4 було припинено в 1990 році на підставі  мораторію на будівництво атомних електростанцій на території України, введеного Постановою Верховної Ради УРСР від 02.08.1990 р. До  моменту припинення будівництва була створена інфраструктура для АЕС проектною потужністю 4000 МВт, у тому числі спецкорпус, трубопроводи технічної води та бризкаль­ні басейни, допоміжні споруджен­ня і позамайданчикові споруди, включаючи ставок-охоло­джувач для повної проектної потужності. Будівельна готовність енергоблоків №2,3,4 ХАЕС становила відповідно 80-85%; 35-40%;  5-10%.

Мораторій, оголошений Верховною Радою України в 1990 році на будівництво нових енергоблоків зупинив монтажні роботи з будівництва другого енергоблока.  Економіці країни був нанесений серйозний збиток.  Спорудження  другого енергоблока відновилось в 1993 році, після зняття мораторію на будівництво АЕС в Україні, проте через нестачу коштів  будівельні роботи  велися вкрай повільно і, лише з середини 2002-го, їх  було значно прискорено. У липні 2004 року відбувся  фізичний, а 7 серпня того ж  року – енергетичний пуск другого міль­йонника Хмельницької АЕС. Акт введенн­я енергоблока №2 ХАЕС у промислову експлуатацію був підписаний Державною приймальною комісією 7 вересня 2005 р.

Безпека - пріоритетне

завдання експлуатації

 Безпека та високий рівень експлуатаційної надійності діючих енергоблоків №1,2 ХАЕС забезпечені реалізацією вихідних проектних рішень, а також заходів з подальшого підвищення безпеки та модернізації і підтверджені перевірками та експертизами, проведеними національними органами і незалежними міжнародними експертами (МАГАТЕ, „Рискаудит”, TACIS, ВАО АЕС та ін.). Починаючи з 2005 року реалізовано біля 400 проектів, спрямованих на підвищення безпеки, модернізацію і реконструкцію. На це витрачено більше 1,24 млрд грн. Найбільше впровадження заходів безпеки проведено після пуску другого енергоблока.

Програма удосконалення безпечної експлуатації охоплює чотири основні напрямки: підвищення ядерної, радіаційної, пожежної та експлуатаційної безпеки.

В рамках пуску 2-го енергоблока на ХАЕС паралельно з існуючою системою радіоекологічного моніторингу впроваджена автоматизована система контролю радіаційної обстановки (АСКРО), яка забезпечує достовірний незалежний контроль у режимі реального часу за станом навколишнього середовища - її 15 стаціонарних постів, розташованих у зоні спостереження, подають об’єктивну і точну інформацію. Радіаційний фон в зоні спостереження знаходиться в межах природних фонових значень, за­фіксованих до початку зведення станції. Це свідчення того, що ХАЕС функціонує в гармонії з навколишнім середовищем.

Виробництво електроенергії

Два енергоблоки-мільйонники ВВЕР-1000  на Хмельницькій АЕС щорічно генерують більше 13 мільярдів кіловат-годин електроенергії, що становить 7% від загального виробництва електроенергії в Україні.

З початку 2014 року (станом на 31.07.2014 р.) енергоблок №2 виробив 5 мільярдів 75 мільйонів 5 тисяч кіловат-годин  електроенергії.

Коефіцієнт використання встановленої потужності (КВВП) у липні 2014 року на 2-му енергоблоці становив 99,8%, що є найкращим показником серед п’ятнадцяти атомних енергоблоків України.

З початку експлуатації  (станом на 31.07.2014 р.) двома енергоблоками ХАЕС вироблено 236 мільярдів 2 мільйони 2 тисячі кіловат-годин  електроенергії. Зокрема, енергоблоком №2 – 65 мільярдів 810 мільйонів 7 тисяч  кіловат-годин  електроенергії.

Вплив на довкілля

Хмельницька АЕС розташована­ у мальовничому лісостеповому районі західної України. Екологічний стан навколо АЕС не викликає занепокоєння у природи, флора і фауна якої характеризується високим ступенем видового різноманіт­тя. Поряд з ХАЕС живуть бобри, деркачі, видри, занесені до Європейського Червоного списку. На водосховищі Хмельницької АЕС зимує близько двадцяти видів птахів.

Після введення в експлуатацію другого енергоблока значно скоротилися викиди забруднюючих речови­н в атмосферне повітря від стаціонарних джерел через виведення у резерв пуско-резервної котельні, потенційні викиди якої складали 96,6% від валової величини викиду ХАЕС (з урахуванням парникового газу СО2 – 99,86%).

ХАЕС – гарант стабільного розвитку економіки регіону

Розвиток атомної енергетики, зокрема, будівництво нових та продовження ресурсу діючих енерго­блоків, неможливий без соціальних гарантій, без захисту жителів зон спостереження. Хмельницька АЕС надзвичайно важливий для області промисловий об’єкт. Станція дає понад 25 відсотків товарної продукції Хмельниччини, що допомагає вирішити цілий комплекс проблем регіону.

Діючим законодавством України передбачено право для населення районів, прилеглих до АЕС, на соціально-економічну компенсацію від ризиків її діяльності, а саме - на використання частини коштів, які інвестуються, на будівництво об’єктів соціального призначення. За техніко-економічними розрахунками під час добудови енергоблока № 2 ХАЕС на соціальний розвиток було перераховано 64,6 мільйона грн., зокрема, Хмельницькій області було виділено 45,7 мільйона грн., Рівненській – 18,9 мільйона грн. Введено в експлуатацію  108 об’єктів у Хмельницькій та Рівненській областях: добудовано школи, мости, здійснено великі обсяги газифікації та ін.

Зокрема, в м. Нетішині згідно із планом підготовчих робіт до пуску 2-го енерго­блока Хмельницької АЕС було побудовано акушерське відділення (пологовий будинок), завершено ряд житлових будинків, здійснено реконструкцію палацу культури «Енергетик», стадіону, а також значний вклад внесено в будівництво духовно-просвітницького центру, до складу якого входять: храм, церковна школа, будинок милосердя.

ВП ХАЕС - соціально орієнтоване підприємство, яке бере участь в економічному розвиткові регіону. Населені пункти зони спостереження ХАЕС отримують компенсаційні субвенції. Вони нараховуються в розмірі 1% від обсягу реалізації електроенергії АЕС. Відрахування за ризик проживання в зоні спостереження Хмельницької атомної станції надходять до бюджетів семи районів і трьох міст регіону. Їх обсяг у 2013 році  склав приблизно 30 млн. грн.

Ми пишаємося нашим підприємством, внесок якого у державну економіку важко переоцінити.

Трудовий колектив Хмельницької АЕС сьогодні демонструє приклад надійної роботи в складних економічних умовах, а надбаний багаторічний досвід і висока кваліфікація персоналу дозволять станції і надалі робити вагомий внесок в енергетичну безпеку України.

Інформаційний центр

ВП ХАЕС