15.07.2009 15:44

Одним із об’єктів галицької Крайової виставки був стадіон ”Велетень” на 10 тис. місць. 115 років тому, 14 липня 1894-го, тут відбувся зліт гімнастичного товариства ”Сокіл” — щось подібне до теперішніх спартакіад. До Львова з’їхалися майже 3 тис. учасників з усієї Галичини. Дві сотні гімнастів демонстрували вправи з булавами, пожежники будували піраміди. Відбувся й 7-хвилинний футбольний матч між командами Львова і Кракова. Усі гравці були в білих футболках. Різнилися лише кольором трусів: львів’яни були в сірих, гості — в синіх.

— Команди вперше вийшли на поле в присутності публіки, тому гра одразу стала нервовою і хаотичною, — згадував учасник матчу Володимир Хомицький. — Дії гравців часто створювали комічні ситуації, глядачі веселилися аж до реготу. Вони не розуміли правил, а футболісти прагнули за будь-яку ціну гнати м’яч між прапорцями на полі суперника.

На сьомій хвилині Хомицький проштовхнув м’яча між прапорцями, що позначали ворота. Львів’яни тріумфували, а гості й суддя, теж із Кракова, прагнули реваншу. Однак на поле, за програмою, уже виходили гімнасти, щоб демонструвати групові вправи.

Футбол у Львові знали з початку 1890-х, а в Одесі ще від 1870-х. Та саме гра 14 липня 1894-го стала першою задокументованою на території України — про матч написали тодішні львівські газети.

Денис МАНДЗЮК