На ХАЕС завершила роботу міжнародна місія технічної під­тримки ВАО АЕС на тему: «Культура безпеки: організація, практика запровадження, критерії оцінки». В її роботі активну участь взяли іноземні експерти та спеціалісти нашої електростанції.

Під час презентаційного засідання генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко коротко охарактеризував нинішній виробничо-технологічний стан на електро­станції. Микола Сергійович дав           характеристику основним напрямкам діяльності підприємства, які пов’язані з культурою безпеки. Була акцентована увага на низці прийнятих ХАЕС заяв, зокрема, про  кадрову, інформаційну та інші полі­тики.

Повніше підхід до оптимізації культури безпеки розкривається у Заяві про політику у сфері підготовки персоналу, де чітко вказано, що керівництво ВП «Хмельницька АЕС», беручи на себе всю повноту відповідальності за безпеку атомної станції, встановлює безумовний пріоритет ядерної і радіаційної безпеки ВП ХАЕС та усвідомлює, що передумовою забезпечення безпеки АЕС є набуття і підтримання кваліфікації персоналу АЕС. Крім цього, зазначається, що безпека, надійність та економічність АЕС не можуть бути досягнуті лише за             рахунок якості обладнання і меха­нізмів, а певною мірою залежать від наявності достатньої кількості кваліфікованого компетентного персоналу. Реалізація програми з підвищення культури безпеки також базується на вимогах ядерного законодавства, законодавства про працю та інших законів України, відповідно до вимог правил, норм і стандартів з безпеки. ХАЕС зобо­в’язується проводити ефективну політику добору персоналу з урахуванням вимог до освіти, досвіду, стану здоров’я та оцінки персона­льних якостей кандидатів та комплектацію ними робочих місць з ­подальшою професійною підготовкою та підтримкою кваліфікації для кожного робочого місця.

Не дивлячись на хорошу оцінку стану культури безпеки, засвідчену попередніми місіями МАГАТЕ, OSART, керівництво станції усвідомлює необхідність подальшого удосконалення культури безпеки. З цією   метою керівництво ХАЕС          запросило місію ВАО АЕС, аби отримати нові зразки міжнародного досвіду культури безпеки.

У ході роботи міжнародної місії експерти мали можливість познайомитись із досвідом покращення культури безпеки на ХАЕС та розповісти про аналогічні напрямки діяльності на АЕС, які вони представляють. Принаймні для радника Московського центру ВАО АЕС Олексія Полякова, який відповідає за партнерські перевірки, випала хороша нагода порівняти їх із аналогічною практикою на російських АЕС, а також ЮУ АЕС, де він працював тривалий період.

Під час проведення партнерської перевірки досвідом у сфері культури безпеки поділились експерти Ольга Корнюшкіна із Балаковської АЕС та Олександр Речкіман (Кур­ська АЕС).  Саме ці АЕС Російської Федерації є флагманами у впровадженні зразків культури безпеки, визнані кращими не лише серед вітчизняних ядерних об’єктів.

За словами американського експерта Стіла Тімості, поняття культури безпеки досить широке, цілеспрямована робота у цій сфері допомагає зробити ядерну енергетику значно безпечнішою.

Про значення партнер­ських перевірок розповів Олексій Поляков. Він переконаний, що підвищення рівня безпеки є процесом постій­ним. У цьому напрямку ефективно рухається і ХАЕС. Ставка робиться на самооцінку, у ході якої інколи виникають питання, які важко вирішити самотужки. Для цього й існують партнерські міжнародні                 перевірки, основна мета яких –  широка консультативна допомога. Принаймні проведення міжна­родної місії технічної підтримки   проводиться на основі попередньої пропозиції керівництва ХАЕС.

Іноземні фахівці мали можли­вість побувати на робочих місцях працівників електростанції, взяли участь у спілкуванні, вивчали відповідну  документацію. Плідній їх роботі сприяли заступник головного інженера з ядерної і радіаційної безпеки Костянтин Щербінін, заступник головного інженера з підготовки персоналу Володимир Ісупов та інші фахівці ХАЕС.

 Заключні висновки партнер­ської перевірки будуть згодом              направлені для ознайомлення керівниц­тву ХАЕС.

Олександр Шустерук

Фото  Валерія  Валуєва