Нещодавно з ініціативи німецької компанії TUV SUD Industrie Service Gmbh у Мюнхені відбувся семінар в рамках проекту TACIS: «Надання технічної допомоги в розвитку системи оцінки відповідності продукції на рівні АЕС», в якому взяли участь представники ДКЯР України та відособлених підрозділів НАЕК «Енергоатом». ХАЕС представляв начальник відділу технічного контролю Олександр Шийка.

-Реалізація нового проекту   зі сприяння розвитку системи оцінки відповідності продукції, яка постачається на українські АЕС за  участю НАЕК «Енергоатом», Європейської Комісії, Міністерства палива та енергетики України розпочалася ще торік, - розповідає Олександр Михайлович.- Він направлений на підтримку впровадження українськими АЕС системи оцінки відповідності продукції шляхом створення комплексу процедур і методологій для гарантування якості продукції і послуг, які поставляються  атомним станціям.

Сам проект охоплює широке коло питань, включаючи аналіз та передачу передових європейських практик, розробку нормативної бази системи оцінки відповідності продукції, створення інформаційної бази, підготовку персоналу тощо. Але основна мета проекту - підвищення безпеки АЕС Україні шляхом вдосконалення системи оцінки продукції, яка постачається для НАЕК «Енергоатом». Весь комплекс заходів буде здійснюватись за участю Консорціуму компаній DSR Gmbh (Німеччина) і CA&R Engineering Gmbh (Німеччина), під керівництвом української компанії «Інтелектуальні Технології – Славутич». Субконтрактором проекту є компанія TUV SUD Industrie Service Gmbh, яка є провідною компанією у сфері управ­ління якістю й оцінки відповідності продукції.

Під час робочої поїздки до Німеччини Олександр Шийка взяв участь у презентації інтегрованої системи управління якістю, охорони навколишнього середовища, безпеки праці концерну KSB, а також познайомився з її продукцією – насосами та арматурою для потреб діючих АЕС та атомної промисловості. Від компанії TUV SUD Industrie Service Gmbh він одержав серти­фікат про участь у навчанні.

Пілотною у сфері запровадження процедури підтвердження відповідності, яка розроблена на основі проекту TACIS, буде РАЕС.

Олександр Шустерук

На знімку: начальник відділу техконтролю ХАЕС О.Шийка