Так про фортепіанну майстерність юних нетішинців висловилася Тетяна Рощіна, голова журі IV Всеукраїнського конкурсу юних піаністів «Чернігів скликає таланти», професор, завкафедрою фортепіанного факультету Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського. Уперше в історії Нетішинської школи мистецтв Анна Анашкіна демонструвала гру на фортепіано із симфонічним оркестром. І яку гру! Водночас Максим Борінов зачарував Чернігів своїм виконавським талантом. Не випадково саме вони взяли участь у гала-концерті.

«Всеукраїнський конкурс, що тривав із 14 по 17 травня, зібрав умілих виконавців з усієї України, - розповідає завідувач фортепіанним відділом школи мистецтв, викладач- методист вищої категорії Людмила Деркач. – Своїх послан­­ців мав навіть білоруський Гомель. Загалом 95 учасників змагалися у трьох вікових   категоріях.

У молодшій виступала Анастасія Ларчікова (наставник Оксана Зінов’єва), яка стала лауреатом II-го ступеня.

Серед виконавців середньої категорії диплом лауреата I-го ступеня отримав Максим Борінов (вихованець Людмили Деркач), а Катерина Зінов’єва (викладач Олеся Голяницька) здобула диплом лауреата II-го ступеня.

Нарешті, у старшій віковій категорії вдало виступила Анна Анашкіна (викладач Оксана Зінов’єва). Вона лауреат III-го ступеня. В цій категорії змагатися було чи не найважче, адже суперниками були діти спецшкіл, музичних училищ тощо. Боротьба тривала не один тур. У 2-ий пройшло лише шестеро конкурсантів з 18-и, серед них – Анна.

У фінальному виступі вона чудово виконала концерт Едварда Гріга ля-мінор (ч.1) під звучання­ Академічного симфонічного оркестру «Філармо­нія». Анна Анашкіна та Максим Борінов були запрошені до участі у гала-концерті. Окрім дипло­мів, усі діти отримали пристойні грошові премії».

Також Людмила Деркач поділилася власними враженнями від конкурсу: «Ми спостерігали високий професійний рівень виконавців, що свідчить про гарну підготовку. Цікаво було чути гру такого рівня. Журі нелегко було визначати кращих. Чим цінна наша участь? Тим, що побачили інших, мали приємне спілкування, водночас корисне в методичній роботі. Для публіки, для журі стали відкриттям виступи нетішинців. Тетяна Олександрова зі Львова висловилася більш, аніж конкретно: «Приїхали – і забрали всі призові місця. У вас дуже сильна фортепіанна школа».

Оксана Зінов’єва, викладач класу фортепіано Нетішинської школи мистецтв, повідомила, що її вихованку за чудову гру запросили взяти участь у майстер-класах «Гра з симфонічним оркестром». Наставниці є від чого перебувати у піднесеному настрої, адже відзначені дві її вихованки, а третій тріумфатор – дочка.

«Отримали масу задоволення. Конкурс напрочуд творчий. Багато спілкування з музичними людьми. На відміну від багатьох інших музичних змагань, у яких доводилося брати участь, у Чернігові діти щиро підтримували одне одного, вболівали, незважаючи, яке місто чи регіон представляли».

Здобуток Анни Анашкіної - черговий у когорті її перемог - Оксана Зінов’єва віднесла до найбільш значимих.

Добре, що усі піаністи, мають гарну моральну підтримку не лише з боку педагогів, але й родин. Сльози радості за дітей і внуків – такою, наприклад, була реакція у родині  Борінових, зокрема, бабці Світлани Юхимівни.

Музичні перемоги – це насамперед великий труд. Травневих свят у розумінні відпочинку не було а ні у наставників, а ні у переможців. Побільше б музичних олімпів – яскравих, неповторних!

Богдан Фединчук