Комп’ютеризація мала змінити поліграфічне мистецтво, принаймні зменшити до мінімуму. Але так не сталось. Як мистецтво кіно не відмінило театр, так електронна верстка не заперечила, а навіть розширила поліграфічну складову нашого буття: жоден реферат, дипломна і навіть просте розпорядже­ння віднині не пишеться від руки – все друком. До того ж, є вимоги що­до кеглю, відступів, нумерації, трекінгу, гарнітури вашого витвору.

А вже щодо газетного тексту, то тут застосовуються додаткові полі­графічні засоби, як мовиться, на обізнану людину.

Дільниця оперативного друку цеху господарського забезпечення в різних варіантах щодо назви існує двадцять років. «Першодрукар», а за сумісництвом начальник дільниці Анатолій Переятенець, біля керма з дня заснування. Навчався азам у Острозькій друкарні, а вищу освіту здобував у Львівському поліграфічному інституті. Від набору слів вручну і плоскодрукарських машин до сучасних принтерів, плоттерів, ризографів, гібридних засобів друку пройдено за цей час. Крокувати в ногу з часом не для всіх посильне завдання. За цей час опанували друкарське мистецтво інженери Світлана Кордан, Віта Бринза, оператори ком­п’ю­терної верстки Олена Калугіна, Тетяна Степаненко, оператори копіювальних та розмножувальних машин Жанна Вем, Таміла Коршук, Світлана Юртаєва, інші праці­вники ДОД. Зауважимо, що біль­шість з них мають вищу та середню спеціальну освіту відповідного профілю.

Однак є на дільниці і спеціалісти, що займаються «дідівським» плоским друком. Іван Ходорчук та Олексій Ковальчук і Марія Бороган опікуються друкарською машиною ПОЛ-35, що давно відслужила свій ресурс, але щотижня готує читачеві свіжий номер «Перспективи».

Палітурники, копіювальники друкованих форм, інші працівники дільниці (Ольга Колупай, Валентина Захарчук, Галина Мельничук, Юлія Рахлінська, Ольга Янча) виконують усі інші роботи, що сприяють нормативному і значною мірою художньому оформленню продукції.

У день працівника видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження хочеться побажати колективу постійної затребуваності від виробництва і професійного зростання.

Віктор Гусаров