Мешканці і гості міста Славути не байдужі до експонатів, якірозміщені на металевих опорах поряд з приміщенням музею. Трактори «Універсал»,Т-150 та бойова розвідувальна машина піхоти нагадують одним їх молодість, працюна колгоспних ланах, інших спонукають до спогадів про їх армійські будні.Зацікавлена ними і молодь, зокрема гості міста, які часто фотографують ціекспонати на згадку про наше місто.

Подібні експонати не всі сприймають однозначно, але вони маютьправо на існування, бо це також історія нашого народу, пам'ять про нелегкеминуле старших поколінь.

Експонати підняті 25 років тому на чималу висоту, а тому не дивно, що у багатьох людей виникаєстурбованість з приводу того, чи не загрожують вони життю і здоров'ю людей, якіпроходять поруч. Щоб переконатися у надійності опор, на яких розміщеніекспонати, міський голова В.Б. Сидорзвернувся до дирекції Хмельницької АЕС з проханням перевірити їх стан.

Генеральний директор ХАЕС Микола Сергійович Панащенко оперативно відгукнувся на проханняі невдовзі фахівці відділу контролю металу і хімічного цеху ХАЕС провелинеобхідні лабораторні дослідження. Ультразвукові заміри товщини стінок опорздійснив інженер-технолог К.А. Стасюк, керівник робіт заступник начальникавідділу КМ Д.Є. Шматько, начальник відділу КМ В.Ф. Летвинко. Обстеження станукорозії опор провели фахівці хімічного цеху інженер 2 категорії В.А. Петренко,інженер 1 категорії М.П. Машук та начальник цеху М.В. Замфіракі.

Заміри проведені на 4 рівнях всіх трьох опор, в тому числі наглибині 200 ммнижче поверхні ґрунту. Перевірка показала, що опори діаметром 1220 мм, товщиною стінок 12,5 мм в хорошому стані,вони виготовлені з високо­якісної сталі, яка за чверть століття майже незазнала корозії, а тому слугуватимуть ще багато десятиліть. За результатамидослі­джень музей отримав відповідні протоколи.

Дирекція музею висловлює щиру подяку генеральному директору МиколіСергійовичу Панащенку, керівникам та фахівцям відділу контролю металу тахімічного цеху ХАЕС за оперативну та якісно проведену роботу.

Станіслав Ковальчук,

директор музею