Хмельницьку АЕС відвідала делегація представників Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду. Під час ознайомлення із її виробничою діяльністю для нашого кореспондента випала нагода взяти інтерв’ю у начальника Управління Держгірпромнагляду України по Хмельницій області Олега Нестерука.

- Яка мета організації екскурсії на ХАЕС?

- Ефективність роботи кожної державної структури багато в чому залежить від продуманої кадрової політики. У наш Комітет на роботу залучається багато молодих спеці­алістів, які ще не мають великого практичного досвіду. Це вже згодом вони стануть справжніми  фахівцями. Але спочатку треба, як  мовиться, вчитись і вчитись. Переконаний, що ознайомлення із таким важливим для економіки нашої держави промисловим об’єктом, як ХАЕС, допоможе нашим працівникам швидше вникнути у специфіку оцінки рівня охорони праці на інших підприємствах.

- І які перші враження?

- На проммайданчик ХАЕС  я також навідався вперше, правда, із основними напрямками діяльності електро­станції добре ознайомлений. На мене і моїх колег гарне враження справила презентація підприємства, яку провів генеральний директор Микола Панащенко. На основі озвученої інформації можна зробити висновок, що ХАЕС у своїй виробничій діяльності стоїть на рівні   багатьох європейських АЕС. Тут під постійним контролем перебуває безпека експлуатації, яка базується на таких складових, як культура виробництва, охорона праці тощо. Мені приємно констатувати, що  нещодавно «Почесною грамотою» Хмельницької облдержадміністрації був відзначений колектив ВП ХАЕС в якості  переможця  щорічного обласного огляду-конкурсу на кращу організацію роботи з охорони праці, зниження травматизму, професійних захворювань та загибелі працюючих на виробництві серед підприємств із середньою чисельністю понад тисячу осіб. Я був членом комісії, яка аналізувала рівень охорони праці всіх номінантів.   Показовим є те, що це не перше вагоме досягнення нетішинських атомників.

У складі нашої делегації ми плануємо побувати на Кам`янець-Поді­льському цементному заводі. Переконаний, що ознайомлення із флагманами промислового виробництва Хмельниччини буде корисним для колег із столиці.

Олександр Шустерук     

Фото  автора