На Всеукраїнському фестивалі “Саломани всіх країн, єднайтеся!” під час наукової конференції довелося почути дещо незвичну фразу: “Навіть атомна енергетика не може обійтися без сала”. Невже? З цим запитанням я звернувся до автора вищезгаданого вислову, кореспондента газети “Перспектива” Хмельницької АЕС, жителя міста Острога Олександра Шустерука.

- І справді на Хмельницькій АЕС сало має специфічне використання, – зазначив Олександр Шустерук. – Річ у тім, що на “атомці” використовується складне технологічне обладнання і щороку проводяться планово-попереджувальні ремонти. Під час цих важливих заходів не можливо обійтися без сала, а точніше – без тваринного жиру (продукту переробки). Причому, це не примха місцевих спеціалістів, а конкретні рекомендації заводу-виробника. Тут мова не йде про якусь економію коштів, у цій операції свинячий жир є ідеальним компонентом.

Більш детально про цю технологічну процедуру розповів колишній начальник дільниці з ремонту та технічного обслуговування насосів реакторного відділення енергоремонтного підрозділу ХАЕС Василь Глазков:

- Під час ремонту головних циркуляційних насосів ми пробували використовувати різні мастила (літол, солідол). При підвищенні температури в агрегаті відчувалося тертя, і він зупинявся. А з використанням смальцю таких проблем не виникає.

Слюсар електростанції Сергій Русаков пояснює, що сало – ідеальний змащувальний матеріал; при нагріванні жир швидко стікає з основних сегментів деталі, оброблена поверхня ідеально очищається.

Часто у майстернях можна почути аромат шкварок. Це не підготовка до обіду, а звичайні наслідки технологічної операції. До речі, чотири роки тому на ХАЕС проходив конкурс професійної майстерності, і перше місце виборов слюсар, який застосував для виготовлення деталі звичайний шматок сала.

- Особисто в мене теж був цікавий випадок із салом, – наголошує Олександр Шустерук, – після того, як у будинку змонтували водяне опалення. У результаті прорахунку в трубах утворилась “повітряна подушка”. Майстер, який приступив до роботи, попросив шматок сала – для нарізання різьби.

В енциклопедіях слово “сало” визначається як тваринний жир, що використовується для технічних цілей, і як продукт харчування. Отож, хто як вважає за доцільне, так його і використовує. І “атомники” не виняток.

Сергій Новак,

Рівненська область