У місті-супутнику Хмельницької атомної електростанції Нетішині пройшов захист наукових праць і рефератів старшо­класників шкіл населеного пункту та прилеглих територій на тему «Майбутнє ядерної енергетики». Задля підготовки до конкурсу протягом 2009-2010 років його учасники відвідували факультатив «Вступ в атомну енергетику», побували на Хмельницькій АЕС, в її основних цехах та підрозділах, поспілкувалися з молодими спеці­алістами станції.

Як повідомили в інформцентрі ХАЕС, який став організатором конкурсу, мета заходу - «формування позитивного ставлення молоді міста та регіону до станції, сприяння розвитку та популяризація атомної енергетики, розвиток інтелектуальних можливостей молоді, пропаганда знань у галузі, підвищення іміджу професії атомника».

Гран-прі з рефератом «Ядерно-паливний цикл в Україні» виборов Віталій Замрачило, учень 11 класу НетішинськоїЗОШ № 4. Олексій Стефанович з працею «Особливості існування бобрів поблизу промислової зони ХАЕС» посів перше місце, друге місце розділили Андрій Юрчук (реферат «ХАЕС: оцінка впливу на довкілля») та Ольга Титарчук («Ядерний ренесанс на ХАЕС»). Третє місце в Діни Пащук («Особливості водопостачання малих міст на прикладі міста Нетішина») та Катерини Карпічук («З минулого Нетішина і ХАЕС до сьогодення»). Крім того, в номінації «Багатообіцяючий науковий дебют» нагоро­джено семикласника ЗОШ № 4 Максима Шведа за реферат «Дивовижні атоми» та дев’ятикласницю цієї ж школи за працю «Визначення окисно-відновлювального процесу».

Руслана Подольська,

 «Урядовий кур’єр»