Журналісти з числа людей допитливих, тому традиційно після значимих подій на станції вони намагаються довідатись про стан справ з перших вуст. В Управлінні капітального будівництва для них була організована прес-конференція, під час якої на актуальні запитання добудови 3-го та 4-го енергоблоків відповідав заступник головного інженера ХАЕС з нових блоків О.Корлиханов та начальник відділу супроводу нових енерго­блоків Г.Самосєй. До цієї бесіди   ми повернемось найближчим часом.

Далі журналісти відвідали станцію, де ознайомились з планами на планово-попереджувальний           ремонт енергоблока №2, який виведено в ремонт 15 червня. На­чальник енергоремонтного під­приємства Михайло Ковальчук, як мовиться, дозволив доторкнутись руками до турбіни, яка нині розхолоджується з метою капітального ремонту турбіни.

У нинішню ремонтну кампанію передбачено здійснити ремонт циліндрів низького та високого тиску, сепараторів пароперегрівачів, циркуляційних насосів, турбоживильних насосів та підігрівачів низького і високого тиску.  Заплановано капітальний ремонт арматур реакторного та турбінного відділень. Відбулась розмова щодо аспектів цього ремонту саме силами станцій­ників.

Доповнив колегу заступник  головного інженера з ремонту В.Лисенко (на знімку), який доповів, що  найближчими днями приступлять до капітального ремонту реакторної установки із проведенням контролю зовнішньої частини корпусу. Передбачена модернізація перевантажувальної машини. Вже розпочато ремонт першої системи безпеки. Далі на порядку денному ремонт другого та третього каналів безпеки. Будуть здійснені контрольно-профілактичні роботи на системі попередньої напруги захисної оболонки. Здійснюватиметься капітальний ремо­нт арматур реакторного та тур­бінного відділень, роботи із проведення технічного огляду обладнання і трубопроводів, ка­пі­тальний ремонт турбогенератора з виведенням ротора турбогенарато­ра і його балансуванням після ремонту.

Чимало заходів передбачено із продовження ресурсу обладнання.

Також на порядку денному чималий обсяг робіт із реконструкції та модернізації, з ви­ко­нання заходів, передбачених діючими програмами з підвищення безпеки на обладнанні енергоблока №2, а саме з модер­нізації систем СВБ енерго­блока №2 тощо.­

Нині проводиться дезактивація певної частини обладнання. Підготолена оснастка. До роботи мають приступити 1639 спеціалістів різного профілю. Понад 80 відсотків робіт виконають спеціалісти ХАЕС, іншу - суміжники.

Ремонт триватиме 72 доби і запланований пуск енергоблока в дію має відбутись 25 серпня поточного року.

Віктор Гусаров

Фото  автора