Останнім часом непросто писати про будівельників та будівельні організації. Не їх провина, що кризові явища – економічні, та й політичні теж, - звалилися наче сніг на голову. А заодно – і справжній сніг, зі справжніми морозами…

 Саме несвоєчасне фінансування у 2009 році разом з погодними сюрпризами початку 2010-го пролонгували певні об’єми робіт для електромонтажного ТОВ «БМУ-5 УБ ХАЕС». Це стосується як їхньої участі у доведенні до повного ладу насосної станції дренажних та дощових вод ХАЕС-2 (за доброго збігу обставин і тамтешнього АСКРО), так і представницького центру місії ОСАРТ.

«Становище БМУ-5 таке ж, як і решти будівельно-монтажних організацій м’яко кажучи – важке», - стверджує головний інженер управління Сергій Туголуков. - За нами на Хмельницькій станції залишається поки насосна станція. Ми субпідрядники в бориспільської «Агробудмеханізації». Чекали на спеціальне обладнання, нарешті воно поступило і готове для монтажу. Наших робіт зостається відсотків на 25. Приблизно половину електромонтажних робіт залишається виконати на представницькому центрі. Але ці завдання швидше за все припадуть на початок весни. Бо очікуємо спершу завершення чистового оздоблювання всередині приміщень від «БМУ-3», аби приступити до монтажу розеток, вимикачів, освітлювальних пристроїв як усередині, так і зовні. Й основне завдання – монтаж підстанції. Неоплачена вчасно «Енергоатомом» праця відкинула виконання усіх робіт у часі. Погода не сприяє і нашим незначним обсягам робіт, як наприклад, на славутському фаянсовому заводі. Прокладати зовнішній кабель відповідно до технічних умов рекомендується при +5».

Сподівається головний інженер, як уже згадувалося, і на виконання завдань по АСКРО. Там, за його припущенням, електромонтажу – відсотків 40. У минулому році вдавалося підробити і на автомобільних послугах, які БМУ-5 надає двома «газонами» та «КАМАЗом». Здебільшого замовляли «свої ж» - будівельники ВАТ «УБ ХАЕС». У «БМУ» і нині сподіваються на повернення кращих часів для перевізників.

Отакі вони, не вельми веселі за словами керівництва, трудові будні «БМУ-5». Як і вимушене (нехай і зі сподіваннями, що тимчасове) скорочення кваліфікованих працівників. Але серед озвученого були і є оптимістичні нотки. Так, Людмила Іванченко, головний бухгалтер організації, стверджує, що за увесь минулий рік жодна інстанція ані разу не застосовувала штрафних санкцій до «БМУ-5». За словами Людмили Євстафіївни, сплата податків, звітність, оплата праці проводилися своєчасно. Хоча додає, що давалося подібне іноді нелегко. Зате легко в іншому, констатує головний бухгалтер. І з цим повністю солідарна економіст управління Людмила Монтач: «Наш найбільший позитив, що ми дуже дружний колектив. На роботу йдемо з радістю. Ніякої злості. Один одного підтримуємо, один одному допомагаємо». А цікавим видається той факт, що працівниками «БМУ-5» здебільшого були і є Сергії з-поміж чоловіків та Людмили з-між жіночої половини. Хоч бери тепер і думай, що Сергіям з Людмилами найлегше уживатися!  

Також цікаво, що усі четверо, хто на фото (Людмила Монтач, Сергій Туголуков, Людмила Іванченко, Сергій Стецюк – директор товариства) у різні часи пройшли виробничу школу «ЕКРО». Допоки зі зміною керівництва (збори акціонерів доручили очолити «БМУ-5» пану Стецюку) у 2006 році не опинилися пліч-о-пліч на нових робочих місцях. Отак, день за днем. У березні сплине четвертий рік… Дай-то, Боже, як кажуть!

Богдан Фединчук