виповнилося тридцять два роки з часу створення найпотужнішої будівельної організації Подільського краю - Управління будівництва Хмельницької АЕС. Історія підприємства - велична і славна.  Сьогодні відзначимо лише найвизначніші віхи становлення та розвитку будівельного холдингу.

8 лютого 1978 року  наказом Міненерго СРСР №59 утворено Управління будівництва Хмельницької АЕС, яке очолив начальник Іван Малюк. Головним інженером призначили Володимира Орловського.

16-18 квітня 1979 року на засіданні Ради Економічної Взаємодопомоги схвалено проект генеральної угоди про співпрацю зацікавлених країн у спорудженні спільними зусиллями на території України Хмельницької АЕС.

У жовтні 1980 року розпочалося будівництво бетонно-розчинного заводу. Житлові новобудови прийняли перших поселенців.

2 січня 1981 року вийнято перший куб грунту з котловану під фундамент енергоблока №1. 1 грудня побачив світ перший номер газети «Енергобудівник».

У червні 1982 року на будівництві головного корпусу пройдено нульову позначку. У грудні запрацював бетонно-розчинний завод.

2 серпня 1983 року розпочалося монтування шахти реактора. Здані в експлуатацію музична школа, профтехучилище, пожежне депо, автовокзал, станція знезалізнення води.

У жовтні 1984 року в основу 2-го енергоблока вкладено першу тисячу кубометрів бетону. Головним інженером управління будівництва стає Олександр Селіхов. Почали працювати універмаг, стаціонарне відділення медсанчастини, дитячі садки №3 і №4, готель «Лісовий».

У 1985 році уладено перші кубометри бетону в основу машзалу 3-го енергоблока, завершено підготовку котловану під машзал і реакторне відділення 4-го енергоблока. Розпочате спорудження готелю «Горинь». Стали до ладу кінотеатр «Юність», нові відділення лікарняного комплексу, дитсадок №6, стадіон. Введено в дію 37 тисяч квадратних метрів житла.

В УБ ХАЕС зафіксовано найбільшу чисельність працюючих за всі роки – 4114 чоловік.

В березні 1986 року здано в експлуатацію перший об’єкт пускового комплексу – на АЕС приступили до заповнення водоймища. Змонтовано купол першого реактора. У грудні на новому хлібзаводі проведено першу випічку нетішинського хліба. Вихованців прийняла дитячо-юнацька спортивна школа.

У серпні 1987 року управління будівництва очолив Олександр Селіхов, на посаду головного інженера призначений Ігор Шевцов. 10 грудня – фізичний пуск енергоблока №1 Хмельницької АЕС, а 22 грудня – енергетичний пуск. 31 грудня енергоблок №1 прийнятий в експлуатацію державною комісією. Відкриті дитсадок №7, поліклініка, плавальний басейн, Палац культури «Енергетик».

У 1988 році проведено монтаж корпусу реактора енергоблока №2. Перший дзвінок пролунав у новій школі №3. Почали працювати дитсадок №8 та меблевий магазин «Смерічка».

Протягом 1989 року здані в експлуатацію два житлові будинки та готель «Горинь». У грудні розпочинаються пікети-протести з приводу будівництва АЕС в Україні.

У серпні 1990 року працівники УБ ХАЕС приступили до спорудження заводу базальтової нитки у м.Славута, багато будують у сільській місцевості. Введено в дію об’єкт залізничного вузла на станції Кривин. Жорсткі умови мораторію на будівництво атомних станцій знижують виконання обсягу будівельно-монтажних робіт більш, ніж у два рази.

У 1991 році розпочинається консервація об’єктів пускового комплексу енергоблока №2 Хмельницької АЕС. У березні почав працювати міський критий ринок. 12 листопада створена Організація орендарів Управління будівництва.

Протягом 1992 року утворені торговельний відділ УБ ХАЕС та ПМТЗ «ЕКРО». Здані в експлуатацію дитсадок №9 та два житлові будинки. Відкрито новий універсам «Полісся». Прокладається нова теплотраса, споруджується адмінбудинок, школа №4, будинок побуту та житло.

У 1993 році здано в експлуатацію другий гектар теплиць на тепличному господарстві ХАЕС. Працюючи в умовах мораторію, колектив УБ ХАЕС продовжує споруджувати житло, дороги, головний корпус лікарні, пожежне депо, дороги тощо. Наприкінці року Верховна Рада України зняла мораторій на будівництво АЕС в Україні, а Нетішину надала статус міста обласного підпорядкування.

23 березня 1994 року згідно з наказом Фонду держмайна створено комісію з приватизації державного майна УБ ХАЕС. 19 вересня ФДМ України видав наказ про створення на базі орендного підприємства «Управління будівництва Хмельницької АЕС» відкритого акціонерного товариства. ВАТ «УБ ХАЕС» зареєстроване у Нетішинському міськвиконкомі 7 жовтня.

Протягом 1995 року будівельники ведуть роботи на спорудженні навчально-тренувального пункту ХАЕС, адмінприміщення міліції, пологового відділення СМСЧ-4, житла. 8 грудня на перших загальних зборах акціонерів ВАТ «УБ ХАЕС» затверджені статут акціонерного товариства та інші важливі документи, обрані керівні органи ВАТ «УБ ХАЕС».

На початку 1996 року спеціалісти від Єврокомісії вивчають стан справ із забезпечення якості будівельних робіт, структуру ВАТ «УБ ХАЕС», її субпідрядних організацій з метою оцінки вартості технічних заходів, необхідних для приведення нашої системи якості до міжнародних норм. Зібрані матеріали передані в Євросоюз для прийняття рішення про виділення коштів на добудову енергоблока №2.

Протягом 1997 року ВАТ «УБ ХАЕС» веде будівництво житла для військових в Шепетівці, Славуті, Острозі, Луцьку, Хмельницькому та інших містах регіону.

У липні 1998 року новосели отримали ключі від квартир у житловому будинку №509. У серпні здано приміщення цивільної оборони «Пождепо №2». Введено в дію міст №1 через дренажний канал в районі СМСЧ-4.

Наприкінці 1999 року здано новий житловий будинок №215/1 із прибудованим приміщенням.

У березні 2000 року почав працювати Учбово-тренувальний центр Хмельницької АЕС. У травні реорганізовано управління будівництва, в результаті чого утворилися 22 нові товариства ВАТ «УБ ХАЕС». Наприкінці року прийнята в експлуатацію перша черга житлового будинку №255 та в постійну експлуатацію – два об’єкти пускового комплексу енергоблока №2: сховище відходів ядерного палива та приміщення для зберігання парогенераторів.

Протягом 2001 року прийняті в експлуатацію 16 об’єктів, зведених силами будівельників товариств, та утворених за участю ВАТ «УБ ХАЕС».

У серпні-вересні 2002 року прийняте в експлуатацію акушерське відділення СМСЧ-4, станція лікувальних газів та центральний тепловий пункт №17 медсанчастини. Новоселів прийняла друга черга житлового будинку №255. Завершено спорудження житлового будинку для військових у Славуті.

У 2003 році швидкими темпами продовжується добудова енергоблоку №2 Хмельницької АЕС.

8 серпня 2004 року енергоблок №2 введено в експлуатацію. Акт державної комісії підписав голова правління
ВАТ «УБ ХАЕС», заслужений будівельник України Ігор Шевцов.

У 2005 році ВАТ «УБ ХАЕС» веде будівництво за межами Нетішина. Наприкінці року введений в експлуатацію міст через Горинь біля села Полянь Славутського району. Учнів прийняла новозбудована школа в селі Крупець та відкрилася після капітального ремонту Ізяславська школа-інтернат.

У листопаді 2006 року завершено капітальний ремонт школи №4 в Нетішині та дитсадка №2. ВАТ «УБ ХАЕС» бере участь у спорудженні котеджного містечка для університету «Острозька академія» та в інвестиційних проектах будівництва житла для оборонного відомства. Розпочинаються роботи на об’єкті прикриття ХАЕС.

У 2007 році розпочинається реалізація контракту з «Карпатнафтохім» на спорудженні заводу з виробництва хлору й каустичної соди в м.Калуш на Івано-Франківщині. Укладається угода з ВАТ «Подільський цемент» на реконструкцію цементного заводу у м. Кам’янець-Подільський. У квітні цього року ВАТ «УБ ХАЕС» очолив Дмитро Оцабрика.

Протягом 2008 року фахівці управління будівництва зайняті на реалізації віддалених проектів – Калуш та Кам’янець-Подільський. Продовжується робота на Хмельницькій АЕС – спорудження РТВП та ЗРВ.

У 2009 році калуський проект виходить на завершальну стадію. На цементному заводі роботи теж наближаються до завершення. Розпочинаються консерваційні та стабілізаційні роботи металоконструкцій 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС.