Минулого тижня депутати достроково позбавили повноважень секретаря Нетішин-ради Любов Горбатюк. Цього тижня подав у відставку міський голова Олександр Смишляєв.

Перший крок до усунення  секретаря ради був зроблений задовго до 25 лютого – дня проведення 49 чергової сесії. Свого часу депутати «Нашої України» виключили Любов Горбатюк з фракції. Цього разу пропозицію про дострокове припинення її повноважень зробили депутати від фракції БЮТ. Щодо аргументів, їх оприлюднив «нашоукраїнець» Юрій Самолюк. Зокрема, він зачитав і проаналізував низку посадових обов’язків секретаря ради з якими, на його думку, Любов Горбатюк не справляється. Міський голова Олександр Смишляєв зажадав додаткових аргументів, однак поширеної відповіді з боку депутатів не отримав.

Першим, хто говорив про неналежне виконання посадових обов’язків секретарем міської ради був свого часу «регіонал» Володимир Соснов. При обговоренні питання він та його однопартійці не підтримали пропозицію «бютівців». Натомість зажадали викласти претензії до секретаря ради письмово. Потому, як вважають представники фракції ПР, слід вивчити це питання на засіданнях постійних депутатських комісій та вирішити на наступній сесії. Однак депкорпус не погодився і затвердив склад лічильної комісії та форму бюлетеня для таємного голосування. Після проведення передбаченої законом процедури, голова постійної комісії з регламенту та етики Нетішин-ради Володимир Процик оголосив результати голосування. З присутніх на сесійному засіданні 36 народних обранців «за» дострокове припинення висловилося 25 депутатів, «проти» - семеро й «утрималися» - четверо.

Після перерви сесія продовжила свою роботу у вівторок, 2 березня. Як не дивно, але Любов Горбатюк з’явилася в залі й зайняла своє місце. Міський голова Олександр Смишляєв відразу зробив заяву. Він зазначив, що йому нині не соромно за той час та за всі свої дії на посаді міського голови. Навіть ініційований минулоріч референдум не позбавив його посади. І це на думку пана Смишляєва є свідченням високої довіри з боку нетішинців до нього як очільника міста. Міський голова перерахував здобутки своєї команди за минулі чотири роки: початок будівництва водогону, реконструкція вуличного освітлення, купівля двох квартир в новобудові для організації дитячих будинків сімейного типу, велика кількість виділених нетішинцям земельних ділянок тощо. Рішення сесії про дострокове припинення повноважень секретаря Нетішин-ради Любов Горбатюк він вважає політичною зрадою з боку фракції

БЮТ. Фракції, яка у 2006 році поставила його прізвище першим у  виборчому списку. Олександр Смишляєв вказав, що подібні знущання він більше терпіти не збирається і просить припинити його повноваження як міського голови достроково.

Після озвучення останніх слів Олександр Смишляєв та Любов Горбатюк покинули залу. Реакція присутніх на сесії була неоднозначною. Частина депутатів та виконкомівських службовців приголомшено мовчали, частина – аплодували.

Сесія лишилася без головуючого. Депутат Дмитро Оцабрика закликав колег не панікувати, а чинити згідно із законодавством. Адже закон передбачає вихід з будь-яких ситуацій.

Після перерви Володимир Процик, як голова профільної комісії, зазначив, що бажання Олександра Смишляєва – його право. Однак міський голова не мав права покидати залу до того, як депкорпус прийме стосовно нього рішення. На жаль, депутати не змогли знайти пана Смишляєва для продовження процедури. «Мер втік», - зауважив Володимир Процик. Відтак, розпочався збір необхідної для проведення позачергової сесії третини депутатських голосів.

Закривали засідання 49 сесії Нетішин-ради у середу ввечері у визначеному законом для подібних форс-мажорів порядку. Знову головував Володимир Процик. Місцеві парламентарі взяли до відома факт і заяву Олександра Смишляєва про дострокове припинення повноважень міського голови.

Вдруге вирішувалася доля перебування на посаді секретаря Нетішин-ради Любові Горбатюк. Оскільки Смишляєв рішення сесії від 25 лютого не підписав, формально вона лишалася на посаді. Відтак, депкорпус обґрунтування переформулював: «У зв’язку з достроковим припиненням повноважень Нетішинського міського голови Смишляєва О.Є. та керуючись п.5 ст.50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» міська рада вирішила достроково припинити повноваження секретаря Нетішинської міської ради Л.М. Горбатюк».

Фракція Партії регіонів не погодилася з відставкою секретаря Нетішин-ради в оригінальний спосіб. Депутат Володимир Соснов спробував заглушити голоси й припинити обговорення сиреною включеного мегафона. Нестерпний звук мегафона кілька «бютівців» і «нашоукраїнців» спробували вгамувати своїми силами. Після того, як Соснов не погодився із рішенням сесії про виведення його із зали, викликали наряд міліції. Міліціянти були змушені застосувати силу: четверо правоохоронців на руках винесли невгамовного депутата із зали засідань. Під виття невимкненого гучномовця.

Заплановані й невирішені на 49-ій сесії питання народні обранці перенесли на 50-ту позачергову. За словами Володимира Процика вона має зібратися приблизно за десять днів.

Людмила Михалєвська