Прояви народного невдоволення на порозі сесійної зали в Нетішині – не новина. Цього разу поспілкуватися з депутатами прийшли мешканці сіл, які потерпають від неприємного сусідства міського сміттєзвалища.

 

На початку лютого Нетішинське ЖКО уклало угоду з тернопільською фірмою «Альтфатер Тернопіль» угоду про захоронення твердих побутових відходів. За її умовами, на місцевий полігон цьогоріч із сусідньої області мали завезти 32 850 кубічних метрів сміття по 6,5 гривні за одиницю. Це при тому, що ліміт, визначений відповідними службами для Нетішина, становить трохи більше 10 тисяч щорічно. Зауважимо, термін експлуатації міського сміттєзвалища минув ще сім років тому. Нині воно переповнене майже на 150 відсотків.

Масові виступи мешканців Бадівки для Нетішина – не новина. Кілька років тому вони уже робили спроби не пустити сміттєвози ЖКО на розвантаження. Життя змушує – влітку сміття гниє, стоїть нестерпний сморід, рояться мухи і кружляють ворони. Коли сміття загоряється, село вкриває димова завіса. У багатьох криницях вода непридатна для пиття. Однак тоді міська влада змогла домовитися, пообіцявши вирішити проблему, і конфлікт загасили. А тут багатотоннажні фури з тернопільськими номерами… Ситуація отримала широкий резонанс у загальнодержавних змі. Відтак, розслідування почали проводити компетентні органи та зацікавлені служби. Всебічно проблему обговорили на 49-ій сесії Нетішин-ради.

Насамперед була детально проаналізована угода між двома підприємствами. Виявилося, що вона не може бути розірвана в односторонньому порядку, за винятком несплати замовником виконання робіт. Винним у ситуації, що склалася, депутати визнали начальника ЖКО Івана Мельничука й проголосували за зняття його з посади. На жаль, не вдалося почути аргументи самого Мельничука. Як повідомив присутній на сесії головний інженер ЖКО Леонід Добровольський, начальник ЖКО хворіє.

Як будуть розвиватися події далі і хто очолить ЖКО – наразі невідомо. Адже, за законом не можна звільняти працівника, що перебуває на лікарняному.

Людмила Михалєвська