Бронза, срібло і золото чемпіонату Європи наші!  

Як ми повідомляли, на чемпіонаті Європи в Лейпцигу відзначилась група наших земляків, зокрема Олег Штурбабін виборов бронзову медаль у індивідуальному заліку, срібні медалі у командному заліку отримали знову ж таки Олег Штурбабін, Дмитро Пундик та Дмитро Бойко разом з колегою по збірній Андрієм Ягодкою. А у заключний день чемпіонату олімпійські чемпі­онки Пекіну 2008 Ольга Харлан, Олена Хомровая, Галина Пундик й Ольга Жовнір (на знімку, дві останні – нетішинки) вдруге поспіль підтвердили звання найсильніших фехтувальниць континенту.

 Перші два поєдинки шаблісток у зустрічі з росіянками пішли на «розгойдування»: Олена Хомровая поступилася Софії Великій 3:5, а Ольга Харлан програла Катерині Дьяченко 1:5. Хід зустрічі переломила Галина Пундик. У бою з Юлією Гавриловою Галі вдалося нанести 11 ударів, пропустивши тільки 3, і в такий спосіб вивести свою команду вперед 15:13. Далі в дівчат все пішло як по маслу, єдина проблема виникла при двобої Пундик – Дьяченко, коли Галя одержала 12 ударів,  проти 5 нанесених.

Однак до цього моменту розрив у рахунку на користь українок був такий, що навіть подвиг Дьяченко не допоміг росіянкам наздогнати суперниць, і українки продовжували лідирувати 35:30. Наступні 2 бої нашим дівчатам вдалося утримати перевагу й зустріч, що вирішила долю золотої медалі європейської першості, закінчилася з рахунком 45:38.

Для шаблісток шлях до фіналу був відносно легким – господарок чемпіонату збірну Німеччини українки обіграли з рахунком 45:25, а у півфіналі також з великим відривом узяли гору над угорками 45:30.

Головний тренер збірної України з фехтування на шаблях Валерій Вікторович Штурбабін на базі КДЮСШа профкому Хмельницької АЕС проводив тренування і ми мали нагоду поспілкуватись з ним на предмет виступу українців на чемпіонаті Європи.

- Виступ української збірної на чемпіонаті Європи – безсумнівний успіх, адже останній раз медаль європейської першості Україна вигравала  2004 року. Надзвичайно задоволений, що у шабельній дисципліні фактично Нетішин змагався з кращими збірними Європи і має такий багаж нагород. Відзначу, що в боротьбі за золото вагоме слово сказала Галина Пундик, яка переломила хід боротьби у змаганні за золото. Росіяни, як вони вважають, запросили найкращого тренера світу у свою збірну. Пишаюсь, що у боротьбі з колегою результати мого тренерського доробку на сьогодні промовистіші і вагоміші.  Дуже хочу сподіватись, що після виборів у Нетішині, куди бажають приїхати опановувати фехтувальне мистецтво десятки кращих спортсменів та тренерів, буде пристойний зал для тренування. Очікую вдалий виступ на юнацькій олі­мпіаді Аліни Комащук і подальшого розвитку фехтування в Нетішині.

Віктор Павлов

 На знімку: В.В.Штурбабін; золота команда шаблісток

Фото Олександра Шустерука