Тривають роботи за укладеним договором з ВАТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» (КІЕП) на розробку техніко-економі­чного обґрунтування (включаючи оці­нку впливу на навколишнє середовище) будівництва енергоблоків №3 і №4 на майданчику Хмельницької АЕС.

На цей час виконано перший етап робіт. Відповідно до календарного плану, строк розробки ТЕО - IV кв. 2010 року (за умови наявності фінансування). На 2010 рік кошти на розробку ТЕО заплановано у повному обсязі. Проведення експертизи та схвалення проекту Урядом розпочнеться після завершення розробки ТЕО.

У 1-півріччі 2010 року проект було профінансовано на 9,923 млн.грн., освоєно 16,312 млн. грн. капітальних вкладень.

Для координації і методологічної підтримки інформаційної діяльності та роботи з громадськістю, у НАЕК «Енергоатом»  створено експертно-консультаційну раду з інформаційної політики щодо створення нових ядерних установок.  Розроблено План інформування населення України та підготовки громадських заходів щодо будівництва енергоблоків №3, №4 ХАЕС, розроблено заходи з підготовки громадських слухань та інформаційний бюлетень.

Ремонтно-відновлювальні роботи та роботи з консервації проводились на об’єктах енергоблока №3. У зв’язку з дефіцитом фінансування наразі виконуються тільки роботи з піскоструминного очищення та ґрунтування металевих конструкцій. Тривають відновлювальні роботи системи пожежного водопроводу В2.

Закупівлю технічного проекту реакторної установки та її обладнання буде здійснено після підписання  відповідних контрактів та укладання кредитної угоди.

Компанією розроблено план-графік підготовки контрактів на постачання підприємствами Російської Федерації устаткування, робіт і послуг для будівництва енергоблоків №3, №4 ХАЕС. Розробка контракту на постачання обладнання РУ з довгим циклом виготовлення запланована на IV кв. 2010 р., строк розробки контракту на постачання обладнання РУ і додаткових систем безпеки – на II кв. 2012 р.

Довідково:

9 червня ц.р. Кабінет Міністрів України та  Уряд  РФ уклали Міжурядову угоду про співробітництво у буді­вництві енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС.