У Старокостянтинові помер останній в області Герой Радянського Союзу Олександр Якимчук.

Таких людей, котрі отримали найвищу військову відзнаку Героя Радянського Союзу, на Хмельниччині було чимало. Але йшли роки, і лави героїв ріділи. А до 17 березня цього року таких поважних людей на Поділлі залишилось двоє: Олександр Хабаров у Хмельницькому та Олександр Якимчук у Старокостянтинові. Однак після 17 березня, коли зупинилося серце генерала Хабарова, Хмельниччина залишилася із одним Героєм Радянського Союзу. І ось, на жаль, на 87 році життя, 31 липня, Олександра Івановича не стало.
     У 17 років Сашко Якимчук, одягнувши шинель, одразу ж відправився на фронт. І дуже швидко став у полку наймолодшим командиром відділення, взводу, а потім йому доручили керувати ротою. Звання Героя отримав під час кровопролитних боїв за польське місто Вроцлав. Тоді молодий лейтенант викликав на себе артилерійський вогонь.
     Повернувшись з війни із трьома пораненнями, Олександр Якимчук ще десять років прослужив в армії, а коли пішов у відставку, подався служити в міліцію — до карного розшуку. Понад 20 років працював у відділенні карного розшуку Старокостянтинівського райвідділу міліції. А до недавнього часу залишався єдиним Героєм Радянського Союзу в системі Міністерства внутрішніх справ України. Він часто розповідав різні життєві історії, повчаючи молодь. Бо і в його вже післявоєнній біографії було багато цікавих фактів. До прикладу, повертаючись пізнього вечора із роботи, на зупинці громадського транспорту офіцер міліції Олександр Якимчук побачив жінку, у якої почались пологи. Олександр Іванович без жодних вагань допоміг жінці, а та назвала малюка його іменем.
     Героя Радянського Союзу поховали 1 серпня. Разом із ним пішла не лише історія життя Олександра Якимчука, а й ціла епоха — Епоха Героїв. Нехай земля Вам буде пухом, Олександре Івановичу.

Володимир ГОРДИНСЬКИЙ