і спека цьому не завадить

Системи охолодження, які гарантують ядерну безпеку Хмельницької АЕС, під час спеки працюють у штатному режимі. Він підтримується обладнанням, яке функціонує тут на обох енергоблоках і здатне діяти при високих температурах, згідно з проектом. Про це журналістам регіональних ЗМІ повідомив начальник зміни станції Богдан Джичка (на знімку).

За його словами, необхідні параметри охолодження досягаються завдяки рівномірній роботі водосховища, циркуляційних насосів на берегових насосних станціях, бризкальних басейнів, повітряпроводами, що перебувають в експлуатації цеху вентиляції та кондиціонування.

Ведеться контроль за температурою води у водосховищі, води, яка скидається у водосховище з конденсаторів турбіни. У відповідних місцях встановлені датчики температури, які постійно подають інформацію оперативному персоналу, що безпосередньо управляє атомними установками, і за цим показником визначає правильність роботи схеми відведення тепла. 

Реалізуються організаційно-технічні заходи, спрямовані на дотримання норм і правил, виконання яких гарантує надійне функціонування енергетичного об’єкта.

У випадку перевищення проектних температурних показників на обладнанні, інструкціями передбачено зниження навантажень, що, у свою чергу, приведе до відновлення стабільних  температурних значень.

Сьогодні (10 серпня –ред.) на ХАЕС, при температурі води у водосховищі 27,5 градуса, блок №1 працює на потужності 100% від номінальної, а на блоці №2 триває 57 доба капітального планово-попереджувального ремонту.