У Нетішинському міському краєзнавчому музеї відбулись сьомі історичні читання на тему: «Знані та видатні особистості нашого краю», присвячені черговій річниці Незалежності України.

Відкриваючи засідання науковців і краєзнавців, директор Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксана Кононюк наголосила, що наш край багатий на непересічні особистості, які залишили вагомий слід в історії. Згадка про них є даниною пам’яті і поваги.

У своїй доповіді «Князі Сангушки: після Славути – далека Бразилія» завідувач відділу історії музею Василь Вихованець зробив екскурс у історію князівського роду Сангушків, розповів про долю його нащадків.

Цікавою та пізнавальною була наукова розвідка наукового співробітника Віктора Войковського про життєвий шлях нашого сучасника і земляка, педагога, ветерана Великої Вітчизняної війни Дмитра Мельника.

Науковий співробітник Оксана Іванець довела, що Хмельниччина подарувала Україні й світу багатьох співаків у різних жанрах пісенної творчості. Так, уродженець села Крупець Славутського району Леонід Марчук багато років був солістом Хмельницького ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля», а Василь Зінкевич, який народився в Ізяславському районі, за свій багато­гранний талант і пропаганду національного мистецтва удостоєний звання «Герой України».

Про когорту талановитих жінок Славутчини у сфері прикладного мистецтва розповіла завідувач сектору етнографії Зоя Тунцева.

Наукове повідомлення Оксани Кононюк стосувалось спортивних досягнень жителів Нетішина, а також історії запровадження почесної відзнаки «Лицар спорту ВП ХАЕС».

Кореспондент газети «Перспектива» Олександр Шустерук на основі архівних документів проаналізував творчі здобутки колишнього жителя села Кривин Сергія Козака, який був солістом Національного академічного театру опери та балету України ім. Т.Г.Шевченка, головою музично-хорового товариства України, членом Спілки письменників України і залишив велику духовну спадщину створених пісень, поетичних, літературних та публіцистичних творів. У наступному році виповниться 90 років від дня народження Сергія Козака.

Хмельниччина є привабливою для розвитку туризму. Саме цю тезу підтвердив заступник директора Нетішинського краєзнавчого музею Тарас Вихованець на основі дослідження історії такого мальовничого населеного пункту, як Сатанів.

У ході підбиття підсумків учасники історичних читань взяли участь у обговоренні оприлюднених доповідей.

Наш кор