10 вересня з ініціативи працівників відділу роботи з громадськістю та ЗМІ  Хмельницької АЕС представники регіональних ЗМІ зустрілися з виконуючим обов’язки командира 47-го ракетно-артилерійського арсеналу у с. Цвітоха Валерієм Сидоровим(на знімку).

Він запевнив журна­лістів, що підпорядкований його службі арсенал не загрожує безпеці Хмельницької АЕС, оскільки боєприпасів з далеким радіусом дії у селі Цвітоха немає з 2008 року. Саме такі  боєприпаси було вивезено ще у 2006 році.

За словами В. Сидорова, деякі види озброєнь, які зберігаються на складах, мають радіус ураження 60 кілометрів, але винятково у бойовому стані, коли їх підготовлено до запуску (пострілу) з пускової установки. На території арсеналу умови для здійснення такого запуску відсутні. Боєприпаси зберігаються у блочно-бетонних вибухостійких сховищах, захищених від  вогню. Окрім того, навколо сховищ створено додатковий захист із насипів піску та щебеню заввишки у кілька метрів. Таким чином, боєприпаси надійно захищені від впливу будь-яких зовнішніх факторів.

За словами   Валерія Сидорова,  умови безпечного зберігання боєприпасів на 47-му арсеналі  забезпечені у повному обсязі, тому загрози для навколишніх населених пунктів, а тим більше для Хмельницької АЕС, не існує.

Наразі на складах у с. Цвітоха зберігається близько 110 тисяч тонн боєприпасів. 47-й ракетно-артилерійський арсенал заплановано розформувати до кінця 2015 року. Щорічно виконуються роботи з вилучення боєприпасів та їх вивезення для утилізації. Безпосередньо на арсеналі жодних робіт з розбирання та утилізації боєприпасів не проводиться.

Фото Олександра Шустерука