Не п’є, не палить, спортсмен, відмінний працівник і сім’янин.  Завжди усміхнений і доброзичливий. Він живе і працює повноцінно, ніби  і не існує вад із слухом. Для нього навколишність – світ суцільної тиші, світ безголосий. Але він уміє «чути» та розуміти інших, бо чуттєвий до навколишнього світу, можливо, навіть більше, аніж ми можемо собі уявити! А супроводжуючі будні ручка і блокнот – як і для журналіста - так, для під страховки…   

Кому не до вподоби демократична гра в шашки? Сергієві Савчуку змагання на 64-клітинковій дошці неабияк віддавна припали до душі. Успішно виступаючи на змаганнях, підтвердив норматив кандидата у майстри спорту. А цьогоріч заслужено доєднався до когорти тих, кого визнали «Лицарем спорту». Ця нагорода - виняткова, адже її можна удостоїтись тільки на Хмельницькій АЕС. Проект започаткований  у 2006-му році. Першим «лицарем» назавжди залишився колишній голова комісії з фізкультури та спорту профкому ХАЕС Петро Чехов.

Сергій Савчук не один рік захищає на змаганнях з шашок не лише рідний цех, а й ХАЕС загалом, беручи активну участь у міжцехових баталіях та спартакіаді, що проходить під егідою Атомпрофспілки.

Сергій Олексійович  один із двохсот шестидесяти дев’яти працівни­ків цеху господарського забезпе­чення, та один із восьмидесяти восьми осіб, що працюють на діль­ниці з утримання приміщень та   території.

«Столяр-золоті руки» - так величає його майстер дільниці Жанна Йосипівна Шевчук. Не лише вона такої думки про Савчука. Аналогічної  начальник дільниці Жанна Володимирівна Смирнова.

- Сергій  працює у нас столяром 4 розряду з 2004 року. До цього трудився вісім років у РБП. Обслуговує приміщення, які закріплені за цехом: ремонтує меблі, двері, вікна, жалюзі, замки. Він надзвичайно цікава людина, сумлінний виконавець, дуже часто – з творчим підходом, бо коли виникає проблема, яку не просто вирішити, завжди знаходить нестандартний вихід при її розв’язанні.

Про нього розповідають, що окрім прямих обов’язків, завжди «помітить» те, що за кадром. Наприклад, прибиральниці не зайве полагодити швабру… Бере і лагодить… І далі прямує у пошуку нової доброї справи. «Талант у нього, - додає начальник дільниці. – Є люди, які ходять на роботу і «виконують» її, а наш Савчук щодня прикрашає робочий процес!». Погодьтесь, подібної характеристики удостоїться не кожен.

Урівноважений, спокійний, своїми поведінкою, оптимізмом Сергій заряджає усіх навколо.

При цьому захоплення шашками не заважає йому в роботі. Керівництво підтвердило, що жодного разу не бачило, аби їх підопічний грав чи спонукав би до «чорно-білих» баталій кого-небудь на робо­чому місці. Із цим – суворе розмежування. А вже коли змагальний чи тренувальний процес – тут наш герой і відповідальний, і серйозний. Недаремно він – найкращий гравець у шашки на Хмельницькій АЕС. Цьогорічні змагання між цехами підтвердили саме це, - дізнаємось із розповіді його безпосереднього тренера Вікторії Сафронової, інструктора-методиста з фізкультури та спорту СК «Енергетик».

Вагомий внесок Савчука і на спартакіадах. У травні 2010-го лише одного бала не вистачило, аби увійти нетішинцям до трійки призерів  у Жовтих Водах. Та це поправимо. Адже шашкістам з ХАЕС подіум уже підкорювався.

«Сергій – молодець!» - ствер­джує Вікторія Сафронова. І разом з усіма відзначає його як чудового сім’янина, уважного, дбайливого у ставленні до дружини та двох своїх дівчаток - Діани та Беати - яким неабияк поталанило, бо їхній батько­ – чудовий зразок для наслідування.

Богдан Фединчук

Фото   Валерія   Валуєва