У творчому доробку нетішинського скульптора Світлани Лелях низка пам’ятників та пам’ятних знаків,  встановлених у багатьох населених пунктах не тільки нашого краю, а й в інших областях. Нещодавно наша землячка презентувала пам’ятний меморіальний знак на честь князівської родини Яблоновських. Саме її представники після занепаду династії князів Острозьких взяли на себе місію сприяння економічному та культурному розвиткові Острозького повіту, до якого належала низка сіл сучасного Славутського району – Нетішин, Кривин, Ганопіль...

Встановлення пам’ятного знака було також приурочено 310-річчю заснування церкви в Кривині, збудованої на кошти Яблоновських та місцевих прихожан.

У місцевому храмі священик отець Василій відправив молебень і помолився за душі земляків, які у різні часи були справжніми патріотами рідного краю. До душпастирської церемонії долучився і настоятель Шепетівсько-Славутської єпархії єпископ Володимир. Після офіційної відправи він сказав, що йому приємно перебувати в одному із найстаріших храмів регіону, схвально оцінив добрі справи князівської родини.

На жителів Кривина та його гостей чекала ще одна церемонія – урочисте відкриття пам’ятного знака на приміщенні кафе «Сонет», який знаходиться поряд із старовинним парком,  закладеним у часи правління князів Яблоновських.

За словами Світлани Лелях, ідея увічнення пам’яті князів Яблоновських у неї народилась ще десять років тому. І  нагода здійснити задум завдяки меценатам, зокрема Андрію Денисюку та Марині Ящук, які опікуються роботою місцевого кафе, нарешті трапилась.

Про необхідність відродження пам’яті,  минувшини краю у своїх виступах сказали заступник генерального директора з економіки і фінансів Хмельницької АЕС Альвіна Шестак, голова правлін­ня ВАТ «УБ ХАЕС» Дмитро Оцабрика, головний отаман Нетішинського козачого полку Олександр Грицаєнко та інші. У присутніх знайшлися теплі слова вдячності Світлані Лелях за її прагнення закарбовувати у мармурі сторінки нашої історії.

Олександр Шустерук  

Фото  автора