Бокс, як вид спорту, винайшли чоловіки. Але їм не довго випало тримати пальму першості на п’єдесталах, бо й жінкам захотілось довести, що вони не гірші у «передачі інформації за допомогою кулаків». Сьогодні вже не здивуєш, принаймні у Нетішині,  участю представниць кращої половини людства у боксерських двобоях на змаганнях та чемпіонатах будь-яких рівнів. Кілька років поспіль вихованки тренера вищої категорії з боксу Анатолія Грушина беруть участь у боксерських поєдинках не тільки на теренах Хмельниччини, а й на міжнародному рівні. Нещодавно вони успішно виступили на відбірковому етапі чемпіонату Європи серед боксерок-юніорок, який проходив у польському місті Глівіце. Там нетішинські спортсменки Альона Ковальчук та Оксана Михальчук вибороли призові місця і одержали право  участі у самому чемпіонаті Європи.

Після того, як юні боксерки Альона Ковальчук, Оксана Михальчук та Тетяна Холшевник вирушили із Франції додому, тренеру Анатолію Грушину, а також рідним та знайомим було відомо, що принаймні срібна медаль є в «нетішинському активі».

 На залізничній станції Кривин дівчатам було організовано хвилюючу зустріч. Вони були ще під емоціями міжнародної першості, трохи втомлені,  але щасливі.

- Кілька годин для перепочинку, переконаний, - вистачить. Після обіду чекаю на нашій тренувальній базі, - сказав Анатолій Грушин.

До приміщення спортивного клубу «Максим» прийшли боксери, представники мас-медіа міста,  щоб розділити успіх землячок. Незабаром з’явились і окрилені успіхом учасниці чемпіонату Європи.

Не віриться, що ці симпатичні дівчата здатні наносити суперникам болючі удари і відчайдушно терпіти пропущені. За словами Анатолія Грушина, не потрібно дивуватись тому, що боксерські рукавички одягають і дівчата, адже слабка стать грає у футбол, піднімає штангу, виходить на килим тощо.

Першою поділилась враженнями про участь у змаганнях Альона Ковальчук. Їй не вдалося посісти призове місце, задовольнилась лише «бойовим» четвертим. Але це спортсменку не розчарувало, бо попереду нові бої, є віра у власні сили, є здобутки. Підтвердження цьому - золота медаль, яку вона нещодавно здобула на престижних змаганнях у Польщі. Не дотягнула до п’єдесталу і Тетяна Холшевник. Як запевнив тренер, це також не є трагедією – попереду багато престижних турнірів.

Невдалі виступи землячок «скрасила» срібна медаль Оксани Михальчук. Вона зараз у хорошій спортивні формі і сповнена оптимізму.

- У наступному році на світовій першості неодмінно буде перше, або друге призове місце. Ми ще не раз нагадаємо, що живемо в Нетішині, - наголосила Оксана.

Під час спілкування із спортсменками стало відомо про певні «закулісні» перипетії на французькому чемпіонаті. Дівчат вразила необ’єктивність тамтешніх суддів, які відверто «протягували» представниць Франції. Від цього страждали спортсменки інших держав, не тільки України. Здивувало наших землячок також нехтування норм протоколу про створення нормальних умов проживання.

- Ми були переконані, що проживатимемо по двох у кімнаті, - ділиться враженнями Оксана Михальчук, - а виявилось, що по шість. Це ускладнювало елементарний відпочинок. А ще уявіть, що ми жили на території ферми, де поряд блукала череда корів…

Попри певні незручності, дівчат вразив Париж з його соборами, широкими проспектами та Ейфелевою вежею. Про таке вони лише читали у книгах та журналах. Доля подарувала все побачити на власні очі.

- Я задоволений досягненнями Оксани, Альони та Тетяни, - каже Анатолій Грушин. - Прикро, що не довелося бути з ними поряд, але їх успіхові щиро радію. Переконаний, що вони ще не раз здивують своїх уболівальників. Нам тепер треба готуватись до міжнародного турні­ру з боксу, який у квітні наступного року має відбутись у Нетішині. Він стане генеральною репетицією до чемпіонату світу.

Тренер Анатолій Грушин добрим словом відгукується про генерального спонсора підготовки і участі у престижному європейському турнірі – керівництво НАЕК «Енергоатом».

- Ми представляємо місто енергетиків і завжди приємно, коли у пресі й на телебаченні згадується таке миле для багатьох слово – «Нетішин, Нєтєшин». Наші успіхи були б не можливі без допомоги атомників та інших благодійників. А в перемоги ми віримо,- сказав на завершення зустрічі Анатолій Прокопович.

Олександр Шустерук

Фото  автора