НАЕК «Енергоатом» виконав усі заходи Програми модернізації «після пуску» енергоблоків №2 Хмельницької АЕС та №4 Рівненської АЕС. Звіти про виконання заходів погоджені Державним комітетом ядерного регулювання України. Завдяки оптимальній витраті кредитних коштів ЄБРР залишки коштів після реалізації програми було спрямовано на виконання 18 додаткових заходів з підвищення безпеки.

Компанія підготувала та узгодила з ДКЯРУ фінальний звіт про реалізацію Програми модернізації «після пуску» Х-2/Р-4.

Програма модернізації «після пуску» передбачала виконання 80 заходів для підвищення безпеки хмельницького-2 та 81 захід – для рівненського 4-го блока РАЕС.

Довідково:

Відповідно до Меморандуму про порозумі­ння щодо закриття Чорнобильської АЕС, який було підписано у грудні 1995 року між Урядом України, країнами «Великої сімки» та Європейською Комісією, було визначено пріоритетність добудови Х-2/Р-4 за рахунок кредиту ЄБРР/ЄВРОАТОМ. Нові блоки повинні були замінити енергоблоки ЧАЕС, які виводилися з експлуатації.

Зважаючи на необхідність підвищення рівня безпеки нових блоків до світових стандартів, у 1995-1996 р. була розроблена Програма модернізації, яка передбачала реалізацію 147 заходів «до пуску» (підвищення безпеки до рівня, прийнятного для введення в експлуатацію), «після пуску» та «до і після пуску».

На початку 2004 року ЄБРР/ЄВРОАТОМ запропонували профінансувати виконання заходів з модернізації Х-2/Р-4 «після пуску».