Свято друзiв

Ми живемо в невеличкому охайному місті. Поспішаючи у своїх справах, ми звикли бачити  усміхнених, або ж заклопотаних людей. Дорослі поспішають на роботу, дітлахи до школи, або до дитячих садочків, люди поважного віку відпочивають та обговорюють свої проблеми та проблеми держави. За щоденними клопотами ми не часто згадуємо про те, що нас природа обдарувала своїм найціннішим скарбом – здоров’ям. Адже поруч з нами не так вже й мало людей з особливими потребами, серед яких немало дітей (тільки в нашому місті таких дітей віком до 18 років більше 150 осіб).

Життя влаштоване так, що мало не кожна ситуація змушує інваліда відчувати свою недовершеність. В країнах заходу інвалід - повно­правний член суспільства, він захищений і морально, і матеріально. Інвалідів, як відомо, зголошується підтримувати держава. Однак, незважаючи на всіляку готовність держави сприяти та підтримувати, наші інваліди не надто багато отримують від неї уваги.  На жаль, щороку до лав інвалідів потрапляє більше  чверті мільйона людей. Причому інвалідність з кожним роком молодшає, збільшується кількість дітей з вро­дженими вадами. Ці діти, набувши повноліття,  разом з паспортом отримують групу з інвалідності.

Діти серед всіх категорій інвалідів потерпають найбільше. Саме їм змалечку доводиться усвідомлювати, що вони не такі, як інші. Саме вони найгостріше сприймають не завжди адекватну реакцію своїх однолітків та й суспільства загалом. Для них кожен день -  це боротьба, хай за незначні, та все ж досягнення. Вони прагнуть досягти певних вершин в своєму житті, знайти себе, бути корисним суспільству, а для цього потрібно багато мужності, сил та часу.

Третього грудня - Міжнародний день інвалідів. В цей день суспільство, в якому ми з вами живемо, згадує про дану категорію людей. Саме цього дня профспілковий комітет Хмельницької АЕС за участю працівників Палацу культури міста Нетішин (директор С.П. Кириленко) та за фінансової підтримки працівників Хмельницької АЕС органі­зували та провели «Свято друзів», – не День інвалідів, а зустріч добрих, старих друзів.

Свято розпочалося зі слів привітання заступника голови первинної профспілкової органі­зації ХАЕС Л.М. Малько, яка від імені всього колективу ХАЕС та від себе особисто побажала щастя, здоров’я, наснаги нашим маленьким гостям.

Ще не закінчились слова вітання, як клоун Веселун зі своїми помічниками Томом і Джері розпочали казкову програму. Герої разом з дітьми брали участь у багатьох ігрових та спортивних конкурсах. В жодному конкурсі не було ні переможців,  ні переможених – завжди перемагала дружба. Кожна ігрова програма завершувалась врученням солодкого призу. Перед  нашими підопічними виступали солісти зразкової вокально-естрадної студії «Срібні нотки» - керівник О.С. Дьячина, солісти народного ансамблю-студії сучасних естрадних пісень «Синевір» - керівник Т.М. Ліпатова, хореографічної студії народного танцю «Візаві» - керівник О.М. Пилипчук та студії естрадної мініатюри «Браво» - керівник Д.М. Іванюк.

Стало традицією запрошувати на «Свято друзів» наших підшефних -  вихованців Березді­в­ської допоміжної школи-інтернат. Цього разу вони завітали до нас не з «порожніми руками», а привезли з собою концертну програму – подарували нам гарні пісні та веселі таночки. А на завершення свого виступу подарували для своїх шефів святковий коровай та висловили надію на те, що ми їх не забуватимемо та приїдемо на новорічні свята.

Але, як гласить народна мудрість, усе має свій початок та свій кінець. По закінченню свята кожна дитина отримала солодкі подарунки  - шоколадних  Дідів Морозів, вафлі «Артек», банани та кукурудзяні палички. Нетішинські дітки розійшлися по домівках, а гості з Берездова, завантаживши в автобус ящики з подарунками (банани, печиво, цукерки, сік, мінеральна вода, кукурудзяні палички, новорічні карнавальні маски), відправились на  екскурсію до Нетішинського краєзнавчого музею.

Після заходів в м. Нетішин активісти  ХАЕС з привітаннями та подарунками завітали до Острозького інтернату для дітей з вадами слуху, до Острозького інтернату для дітей з вадами розвитку та до Кривинського будинку-інтернат для інвалідів та людей похилого віку.

Профспілковий комітет Хмельницької АЕС та комісія по роботі з дітьми і шефській роботі висловлює подяку всім працівникам-добродійникам Хмельницької АЕС за фінансову підтримку даного заходу у вигляді добровільних пожертвувань,  а саме: НТЦ – зібрав 1001 грн., ЕЦ – 100 грн., КТВ -720 грн., ЦТАВ - 388 грн., ХЦ – 100 грн., СК ППО – 110 грн., СК – 50 грн., ЦГЗ – 88 грн., ВТС – 620 грн., ТЦ – 543 грн., ЦРБ – 316 грн., ВОНС – 145 грн., ЗВВО -100 грн., РЦ – 70 грн., СІТ – 240 грн., ЮВ – 200 грн., КРДіШР – 438 грн., в скриньці  було 130 грн. А ще дякуємо адміністрації ХАЕС, директору Палацу культури міста Нетішин  та всім тим людям, які допомогли зробити для дітей таке чудове свято.

Лідія  Куртєва,

член комісії профкому з РДіШР