Повсякденно на практиці

Минає сім років від дня створення правової служби Атомпрофспілки. На службу покладені не прості завдання, серед яких захист прав та свобод членів профспілки шляхом надання відповідних консультацій та представлення їх інтересів в різних інстанціях, насамперед в судових.

За час, що минув, проведена певна робота у цьому напрямку.

Ось деякі  статистичні дані за рік, що минає.

Правову допомогу надано більш як 800 членам профспілки, з них шляхом консультацій – близько 750 особам. Консультації надаються з трудового, житлового та цивільного законодавства, з адміністративного та кримінального законодавства. Виникають питання із  застосування на практиці деяких положень діючого Колективного договору. Ряд звернень носить особистий характер і не стосується трудових правовідносин.

Прийом членів профспілки здійснюється у зручний для них час, як за місцем проживання, так і за місцем роботи. При незайнятості в судах, правовик бере участь у щотижневих засіданнях профкому та висловлюється з тих чи інших питань, що є предметом розгляду на цих засіданнях.

Розглянуто 12 письмових скарг, складено біля 40 позовних заяв та інших процесуальних документів. Більшу частину цих процесуальних документів складають адміністративні позови про скасування постанов посадових осіб ДАІ.

За розпорядженнями Голови Атомпрофспілки протягом року здійснювались виїзди в суди міст Дрогобича, Борислава та Трускавця, які розглядали трудові спори за участю ВАТ «Атомпрофоздоровниця». Цими судами прийняті законні та справедливі рішення.

Здійснюється представництво інтересів потерпілих осіб, які є членами профспілки, від злочину у кримінальних справах.

За касаційною скаргою, підготовленою правовиком Атомпрофспілки, Верховним Судом України відкрито касаційне провадження у цивільній справі за заявою колишнього працівника ВП АПК ДП НАЕК «Енергоатом» про заміну боржника. На даний час очікується відповідне рішення.

Основним завданням правовика Атомпрофспі­лки залишається допомога, порада та в разі необхідності  практична допомога у вирішенні назрілого питання виробничого чи особистого характеру.

 Василь Кучинський,

юрист відділу правової роботи

ЦК Атомпрофспілки