У відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 14 липня 2010 року № 621 „Про посилення соціального захисту населення під час оплати житлово-комунальних послуг” з 1 серпня 2010 року запроваджено спрощений порядок надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Повідомляємо результати роботи з цього питання за серпень-грудень поточного року.

Вище означеною урядовою постановою, по-перше, знижено поріг обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги: з 15 до 10% сукупного доходу – для сімей з пенсіонерів, інвалідів та дітей до 18 років, з 20 до 15 % - для всіх інших сімей, де є працездатні громадяни.  По-друге, громадян звільнено від потреби брати в організаціях, які надають житлово-комунальні послуги, довідки для призначення субсидій (про склад сім’ї, наявність та вартість комунальних послуг тощо). Таку інформацію в 5-ти денний термін ці підприємства надають на запит управління праці та соціального захисту населення. Людина звертається до управління праці та соціального захисту населення лише із такими документами: заявою, декларацією про доходи і майно встановленого зразка, довідкою про доходи (пенсіонери таку дові­дку не надають).

На виконання урядового рішення в місті здійснюються організаційні заходи, проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота.

Так, рішенням виконавчого комітету міської ради від 19 серпня 2010 року № 305 затвер­джено склад комісії з питань координації діяльності з надання населенню житлових субсидій за спрощеним порядком. Проведено 5 засідань цієї комісії за  участю представників КП НМР „Житлово-комунальне об’єднання”, Комунального господарства ВП „ХАЕС” та Нетішинської комплексної дільниці Славутського РЕМ ВАТ ЕПК „Хмельницькобленерго”.

У серпні поточного року управлінням Пенсійного фонду України в м. Нетішині через державне підприємство поштового зв’язку „Укрпошта” 4079 пенсіонерам надіслано конверти із зразками документів та чистими бланками заяв, декларацій для заповнення та подання до управління праці та соціального захисту населення для призначення субсидій на житлово-комунальні послуги.

З метою інформування населення щодо спрощеного порядку звернення за наданням субсидій проводилась широкомасштабна інформаційно-роз’яснювальна робота в засобах масової інформації. Так, проведено виступ на телебаченні СТРК „Лотел”, на шпальтах міських газет надруковано 11 інформаційних статей та роз’яснень. Таку інформацію розміщено на веб-сайті Нетішинської міської ради. Постійно працює телефон „гарячої лінії”.

В оплачуваних громадських роботах з інформування населення щодо порядку отримання житлових субсидій протягом серпня-жовтня цього року взяло участь 4 безробітних особи.

Управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради налагоджено обмін інформацією, яка використовується при призначенні субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, з трьома підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг у місті – це КП НМР „Житлово-комунальне об’єднання”, Комунальне господарство ВП „ХАЕС” та Нетішинська комплексна дільниця Славутського РЕМ ВАТ ЕПК „Хмельницькобленерго”. Проводиться робота з налагодження та запро­вадження електронного обміну щодо надання відомостей про забезпеченість комунальними послугами та фактичного їх використання для призначення субсидій за спрощеним порядком.

Державним бюджетом на 2010 рік місту передбачено субвенцію на надання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг у сумі 40,0 тис. грн., на придбання твердого палива та скрапленого газу – 14,0 тис. грн. З початку року нараховано субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для 235 сімей на суму 56,3 тис. грн. Організаціям, що надають житлово-комунальні послуги, перераховано коштів на суму 34,3 тис. грн.

Призначено субсидій готівкою на придбання твердого палива та скрапленого газу 30 сім’ям на суму 16,1 тис. грн.

Станом на 13 грудня 2010 року 472 сім`ї звернулось за призначенням субсидії за новим спрощеним порядком, у тому числі 258 сімей за заявковим принципом (листи-звернення через «Укрпошту»). Призначено субсидію для 202 сімей, які звернулись з 1 серпня 2010 року, що становить 42,8 відсотка. Із них призначено субсидію 92 сім’ям, які звернулись за заявковим принципом (листи-звернення через «Укрпошту»), що становить 35,7 відсотка. Зокрема, у листопаді 2010 року за призначенням субсидії звернулось 62 сім’ї. З врахуванням тих, які вже отримували субсидію з початку року і яким зроблено перерахунок за новим спрощеним порядком – всього для 235 сімей призначено субсидію.

За січень-грудень 2010 року призначено субсидій за рішенням комісії з вирішення спірних питань при виконавчому комітеті  міської ради  для 101 сім’ї, зокрема:

- на збільшену норму житла – 36 сім’ям;

- при наявності в сім’ї працездатних осіб, які не працюють – 43 сім’ям;

- як не власнику житла, іншій особі, зареєстрованій у житловому приміщенні – 19 сім’ям;

- які мають у своєму володінні більш ніж одне житлове приміщення – 2 сім’ям;

- які мають у своєму володінні більше одного автомобіля – 1 сім’ї.

Причини не призначення субсидії: розмір плати за житлово-комунальні послуги не перевищує розміру обов’язкового платежу; подані неповні дані про доходи членів сім’ї або згідно з порядком призначення субсидії сім’я взагалі не має права на субсидію.

Сім’ям, які вже отримували субсидію, проведено автоматичний перерахунок субсидії у зв’язку зі зміною обов’язкового відсотку платежу (з 15% на 10% - для сімей з непрацездатних осіб, з 20% на 15% - для сімей, в складі яких є працездатні особи).

Незначна кількість звернень за заявковим принципом (258) у порівнянні з кількістю розісланих комплектів документів для оформлення субсидій  (4079) пояснюється тим, що завдяки проведеній широкомасштабній роз’яснювальній кампанії громадяни добре обі­знані про порядок призначення та надання субсидії, а саме, щодо врахування при визначенні розміру субсидії доходу працездатних членів сім’ї.

За додатковою інформацією звертатись до Нетішинського міського управління праці та соціального захисту населення: проспект Незалежності, 29.

Прийом громадян з питання надання житлових субсидій здійснюється відділом грошових виплат та компенсацій,  кабінет № 9, щоденно без обідньої перерви.

Телефон для довідок або попереднього запису на прийом - 4-15-04.