I знову мюзикл

Автори та натхненники міжнародного дитячого творчого проекту «NucKids» (організатори – Держкорпорація «Росатом» і ДП НАЕК «Енергоатом») вдруге протягом року зібрали його учасників у підмосковному будинку відпочинку «Єршово», де всі разом у стислі строки підготували черговий мюзикл. Україну в ньому представляли сім учасників, в тому числі один юний нетішинець – вихованець Нетішинської школи мистецтв Олександр Арнаутов (на знімку на передньому плані).

Він охоче ділиться враженнями про грудневу поїздку в Росію, під час якої залюбки зустрівся з добрими знайомими – заприятелював хлопчина з ними влітку, беручи так само участь в мюзиклі. Порівнюючи обидва виступи, Саша називає задум режисера Олени Салейкової цікавим і таким, що не грішить одноманітністю. Якщо влітку діти ставили мюзикл на тему атомної енергетики, то тепер він носив новорічно-різдвяний характер. Святкова «Зимова казка» виявилася більш доступною і легкою для сприйняття юними глядачами. Більше того, режисер дозволила учасникам вносити свої доповнення до спектаклю, всіляко заохочувала до цього. В результаті кінцівка новорічної казки мала, по суті, колективне авторство.

Часу на підготовку було не те що мало, а катастрофічно мало. У день приїзду учасників попередили: «Завтра розпочинаються репетиції, а вже через п’ять днів відбудеться прем’єрний показ в актовому залі Держкорпорації «Росатом». Отож, розкачуватися було ніколи, працювали, як зізнається Саша, по десять годин щодня. Переживали за перший виступ, гадали, що хтось може забути текст, переплутати щось. Але вийшло все на диво гарно. А от наступного разу спрацював так званий закон другого спектаклю. Проявилися деякі нюанси, що мали мінусовий ефект: невчасно ввімкнули фонограму, неправильно  виставили світло тощо. Подальші виступи вже були спокійні й відточені, а от останній, за словами  Саші, справив на глядачів справжній фурор. Кожного разу в залі переважала дитяча публіка, здебільшого це були діти працівників Держкорпорації «Росатом». Артисти залучали юних глядачів до дійства,  спілкувалися з ними, грали в ігри.

Загалом у мюзиклі було задіяно більше чотирьох десятків учасників, нашому Сашку дісталася роль Вовка. За сценарієм це був комічний персонаж, яким, зрештою, він часто-густо є в багатьох казках. Юному нетішинцю роль припала до душі, і він успішно з нею впорався.

Ольга Сокол