Хмельницький рушник долучився     до Всеукраїнської доріжки

До Хмельницького  напередодні Дня соборності завітали учасники проекту «Єдина Україна: схід і захід разом». Побувавши у восьми областях країни, вони привезли в наш край 28-метрове поло­тно, дбайливо вишите май­стринями Донеччини, Харківщини, Івано-Фран­ків­щини, Вінниччини… У кож­ному місті чудові витвори місцевих вишивальниць з’єд­нувалися один з одним.

І ось до робіт унікальної акції долучився триметровий подільський рушник, який виготовила Світлана Цимбалюк, працівниця управління культури, туризму, курортів Хмельницької ОДА. Його й освятив у Свято-Покровському соборі православної церкви митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній.

Як розповіла керівник проекту «Єдина Україна: схід і захід разом»  Світлана Кучеренко, у день, коли хода єднання розпочиналася освяченням першого рушника, у Святогірській Свято-Успенській лаврі (Донецька область), для Всеукраїнської акції було подаровано один із списків Святогірської ікони Божої Матері, зроблений монахами цієї обителі. Таким чином Богородицю Святогорську разом з доріжкою єдності привезли і на Хмельниччину, образу вклонилися парафіяни, які в день освячення рушника побували у Покровському соборі.

«Нас з радістю зустрічають в усіх куточках України, священики служать хвилюючі служби, звертаються до усіх людей з прекрасними і мудрими настановами про необхідність жити в мирі і злагоді. Віримо, що Всеукраїнська рушникова доріжка стане гарантом та підтвердженням того, що незалежно від географічного розміщення, ми всі є одним народом українським!» – підкреслила Світлана Кучеренко.

Подорожування учасників акції по Україні завершиться 24 серпня 2011 року у Києві освяченням у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі та дошиванням останнього українського рушника від міста Києва на Майдані Незалежності у рамках святкових заходів.

Але на цьому проект не завершується: 29 серпня 2011 року розпочнеться його другий етап під назвою «Україна – Європи краплина». Святогірська ікона подорожуватиме разом із Всеукраїнським рушником, делегацією у складі фольклорного колективу «Лілея» та учасників акції різними країнами світу, популяризуючи Україну, її мистецтво, духовно-культурні надбання та доводячи, що ми гідні європейського співтовариства.

Завершиться акція у червні 2012 року на урочистому відкритті європейського футбольного чемпіонату «Євро-2012». Рушникова доріжка, розпочата на Сході України, вітатиме українську та європейську спільноти.

Людмила Рудковська

Фото  автора