ВСЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ ІЗ ВИМОГЛИВОСТІ ДО СЕБЕ

Микола П`ятаченко працює старшим інспектором служби відомчого нагляду і пожежної безпеки ХАЕС, відтак його часто можна зустріти у різних підрозділах станції. Робота інспектора відпові­дальна, адже від неї багато в чому залежить безпека експлуатації АЕС. У факті, що вже понад п’ятнадцять років на Хмельницькій АЕС не було за­фіксовано жодного інциденту через порушення протипожежних норм, є певна заслуга Миколи Дмитровича, інших праців­ників підрозділу, в якому він працює, інспекторської групи державної пожежної частини №7 з охорони ХАЕС. Співробітники цих служб регулярно перевіряють у цехах і відділах дотримання вимог і правил пожежної безпеки, проводять ретельний контроль за роботою персоналу та обладнання. Акцент робиться на роз’яснювальній роботі серед персоналу.

Трудовий шлях Микола П`ятаченко розпочав слюсарем в Острозькому автотранспортному підприємстві. Потім служив у лавах радянської армії. Склалося так, що після служби залишився у Білорусії. Спочатку трудився на Мозирській ТЕЦ. Потім навчав дітей технічним премудростям у технікумі, був заступником директора навчального закладу. Нетривалий час працював у колгоспі секретарем парткому, начальником відділу кадрів одного з будівельних підприємств Мозира. Але завжди тягнуло на батьківщину – народився у селі Межиріч Острозького району.

Після повернення додому Микола П`ятаченко працював вихователем у профтехучилищі міста Острога, завідувачем оргвідділу райвиконкому, лектором райкому партії. У Київському національному університеті ім. Т.Г.Шевченка здобув фах філософа, а згодом у Київському інституті політології і соціального управління одержав диплом політолога. У 1994 році філософ і політолог прийшов на Хмельницьку АЕС. Спочатку йому довірили посаду інженера з охорони праці автотранспортного цеху, згодом перевели у відділ пожежної безпеки, де він працює дотепер.

Про роботу ХАЕС Микола Дмитрович може розповісти багато, бо його безпосередні обов’язки вимагають низки знань  основ технологічних процесів. Розповідаючи неодмінно підкреслить, що повсякчас доводиться враховувати високі вимоги до безпеки, у тому числі протипожежної. П’ятаченко переконаний, що якби на інших підприємствах були настільки жорсткі вимоги до праці­вників, як на АЕС, то нештатні ситуації і аварії звелись би до нуля. Приміром за порушення правил пожежної безпеки на станції можна зразу ж отримати догану, яка вплине на зарплату, премії тощо. Повторне порушення чи невиконання приписів наглядових служб та інспекцій може призвести до звільнення з роботи. Як мовиться, суворо але справедливо.

У службі відомчого нагляду і пожежної безпеки крім планових перевірок передбачені позапланові. Інспектори відвідують підрозділи і перевіряють чи у повній мірі його працівники дотримуються правил протипожежної безпеки, чи належним чином оформлена документація тощо. Найбільше контролюються підрозділи, які забезпечують ядерну безпеку станції, зокрема реакторне відділення, турбінне, електроцех. Не залишають інспектори поза увагою і зовнішні об’єкти, адже розуміють, що будь-який, навіть незначний інцидент може породити багато непотрібних чуток. Кожне приміщення має бути обладнане первинними засобами пожежогасіння.

- Кінцевий результат багато в чому залежить від того, як вдасться організувати роботу,- каже Микола Дмитрович,- не дарма ж існує такий афоризм, що пожежу краще попередити, ніж з нею боротись. За період роботи на ХАЕС мені не довелось бути свідком жодної нештатної ситуації, яка б виникла через порушення правил пожежної безпеки.

Миколу Дмитровича можна зустріти на території проммайданчика енергоблоків під час планово-попереджувальних ремонтів, бо на різних ділянках ремонтники користуються відкритим вогнем. В основному у процесі зварювання металевих конструкцій, проведенні інших ремонтних операцій. Для цього ремонтники обов’язково повинні отримати відповідний допуск, оформити належним чином документацію, пройти цільові інструктажі з протипожежної безпеки. Крім цього працівники відділу, в якому трудиться Микола П’ятаченко, перевіряють чи належно обладнане робоче місце, чи є необхідне обладнання тощо. У разі виявлення порушень навіть найнеобхідніші роботи будуть заборонені. Керівнику підрозділу вручається припис, яким його зобов’язують у встановлений термін усунути виявлені порушення. Потім може бути ще одна перевірка, так би мовити контрольна. Таким чином досягається безпечна робота підприємства у сфері пожежної безпеки.

Микола П`ятаченко гордиться, що його колеги є справжніми фахівцями, від них важко приховати навіть незначні недоліки. Відділ пожежної безпеки очолює Олександр Тимчук, за плечима якого великий досвід роботи. Поряд трудяться досвідчені спеціалісти – старший інспектор Микола Гловюк, інспектор Людмила Котович. Вони добрим словом відгукуються  про Миколу Дмитровича.

- Ціню професіоналізм Миколи П’ятаченка, - каже Олександр Тимчук, - йому притаманна велика вимогливість, що дає можливість налагоджувати нормальний виробничий процес. Але не тільки це позитивно характеризує колегу. Він має одну із важливих рис характеру – людяність. Коли потрібно, прийде на допомогу, стане хорошим порадником. Таким його знають і працівники інших підрозділів.

Безумовно,  ефективність роботи багато залежить  від умов праці. Більше року тому  працівникам відділу пожежної безпеки випала можливість покращити інтер’єр та планування робочого кабі­нету. Низку цих організаційних питань взяв на себе Микола Дмитрович. Він проявив себе як гарний господарник і довів, що із будівельними інструментами давно на «ти». Багато його колег  не знають, що у власному будинку в Острозі, де він мешкає, багато будівельних та оздоблювальних робіт зроблено власноруч.

Він має дипломи філософа та політолога. Зрозуміло, що в тих вищих навчальних закладах, де було здобуто відповідну освіту, премудростям роботи із цементом, піском, фарбою не вчили. Все визначає стан душі. А Микола Дмитрович любить, щоб все було довершеним, тобто перебувало у гармонії. У нього є природний дар помічати гарне. Як виявляється, це має користь і в його роботі, де треба знаходити гармонію у співвідношенні вимог постанов, наказів, інструкцій.

Миколу Дмитровича багато знайомих знають як хорошого співрозмовника, який вміє не тільки підтримати цікаву розмову, а й вислухати.

 А ще любить він милуватись краєвидами рідного краю. Коли приходить грибний сезон, в оселі Миколи П`ятаченка можна почути запах свіжих грибів. При нагоді й риболовлею не знехтує. Не дивлячись на постійну зайнятість то ще знайде час для цікавої книги. Взагалі він життєлюб, і намагається все робити для того, щоб поряд з ним іншим людям було комфортно. 55 років відміряв годинник Миколи Дмитровича. Нехай не іржавіють шестерні і пружинки, які рухають цю людину.

Іван Глушман, Олександр Шустерук

 Фото  Валерія  Валуєва