З огляду на те, що землетрус в Японії зумовив аварійні відключення  енергоблоків на АЕС Фукусіма-1, компанія «Енергоатом» посилила контроль за підтримкою робочого стану основних і допоміжних установок електростанцій і мереж.

«Ми повинні врахувати уроки з ситуації на японських АЕС, що виникла внаслідок землетрусу, і зробити належні висновки. Не виключено, що нам доведеться змістити пріоритети в програмах підвищення безпеки та надійності українських АЕС», -  сказав президент компанії ДП НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський.

З огляду на події в атомній енергетиці Японії, президент Компанії Юрій Недашковський підписав наказ про забезпечення сталого функціонування АЕС. Керівний склад Компанії зобов`язаний вести цілодобове чергування в телефонному режимі. Наказ  зобов`язує в години максимумів навантажень не допускати оперативного перемикання, виведення в поточний ремонт і випробування установок, що може створити загрозу втрати генерувальних потужностей і знеструмлення споживачів.

Водночас директори українських АЕС повинні посилити режим роботи АЕС, уточнити плани евакуації та взаємодії з територіальними органами виконавчої влади (МНС, Держводгосп, тощо), підприємствами та організаціями у випадках виникнення різних видів надзвичайних ситуацій. Необхідно також провести аналіз, оцінити можливі загрози (внутрішні та зовнішні) виникнення надзвичайних ситуацій на підвідомчих об`єктах та їх наслідки.

На українських АЕС буде проведено перевірку готовності системи аварійного реагування, системи оповіщення та зв»язку, забезпечено готовність персоналу аварійних груп та бригад до реагування в разі виникнення аварії. На станціях посилено режим охорони, зроблено акцент на суворе дотримання перепусткового режиму, а також вжито низку інших заходів.